FinD - Novice - Atlantic Grupa lani okrepila prihodke in dobiček
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.2.2019

Atlantic Grupa lani okrepila prihodke in dobiček

Zagreb, 28. februarja (STA) - Hrvaška Atlantic Grupa, katere del je Droga Kolinska, je lani ustvarila 701 milijon evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,2 odstotka več kot leta 2017. Ob upoštevanju prodaje proizvodnje športne prehrane belgijskemu partnerju pa je bila rast 0,3-odstotna. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je lani zrasel za 9,3 odstotka na 75,4 milijona evrov.

Na skupno rast prihodkov od prodaje je najbolj vplivala večja prodaja delikatesnih namazov (+12,4 odstotka), pijače (+7,5 odstotka) in kave (+3,5 odstotka). Kava je z 21,4-odstotnim deležem in s 150 milijoni evrov prihodkov od prodaje izstopala kot največja posamezna kategorija v skupnih prihodkih, so danes sporočili iz družbe.

V distribucijskem poslovanju so največjo rast zabeležili na hrvaškem (+12,4 odstotka), srbskem (5,3 odstotka) in slovenskem trgu (+4,1 odstotka). Atlantic Grupa na slovenskem trgu poleg Argete, Barcaffeja in Bebivite med drugim distribuira tudi Unileverjeve in Ferrerove izdelke ter žitne ploščice Corny.

EBITDA skupine je lani znašal 75,4 milijona evrov in je bil 9,3 odstotka višji kot leta 2017. Ob tem so zapisali, da je negativni vpliv enkratnih postavk lani znašal 2,6 milijona evrov, medtem ko je bil v predhodnem letu enkratni dobiček izkazan v znesku 8,6 milijona evrov.

V Atlantic Grupi so še navedli, da je je bilo lansko leto izredno uspešno, med drugim so njihove delnice na zagrebški borzi zabeležile najvišjo letno rast, in sicer 34,5-odstotno. To se je odrazilo v najvišji ravni tržne kapitalizacije, odkar se z delnicami Atlantica trguje na omenjeni borzi.

"V leto 2019 vstopamo s trdnim finančnim položajem, najnižjim razmerjem med neto zadolženostjo in EBITDA-dobičkonosnostjo vse od prevzema Droge Kolinske v razmerju 1,5 in z močnimi tržnimi deleži glavnih znamk. Še naprej se bomo osredotočali na ključne lastne znamke in krepitev distribucijskega asortimenta ter tudi na razvoj digitalnih poslovnih rešitev," je izpostavil predsednik uprave Emil Tedeschi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar