FinD - Novice - Znani bodo podatki o lanski gospodarski rasti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.2.2019

Znani bodo podatki o lanski gospodarski rasti

Ljubljana, 28. februarja (STA) - Statistični urad bo danes objavil prvi podatek o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju in vsem lanskem letu. Pričakovati je, da se je rast v primerjavi s predlani upočasnila, a ostala na razmeroma visoki ravni.

Po jesenski napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj naj bi lanskoletna rast BDP v Sloveniji dosegla 4,4 odstotka, Evropska komisija je novembra lani ocenila, da bo ta 4,3-odstotna, po ocenah Banke Slovenije s sredine lanskega decembra pa naj bi bila nekoliko nižja, 4,2-odstotna.

BDP se je po podatkih statističnega urada v tretjem lanskem četrtletju v medletni primerjavi realno zvišal za 4,8 odstotka, v devetih mesecih za 4,5 odstotka. Rast je bila v tretjem četrtletju najvišja, v drugem je dosegla štiri odstotke, v prvem 4,7 odstotka. K rasti sta največ prispevala domače trošenje in izvoz.

Po napovedih analitikov je rast v Sloveniji vrh dosegla v predlanskem letu, ko je bila 4,9-odstotna. Ker se je gospodarska rast v EU v zadnjem četrtletju precej umirila, se je tudi rast izvoza v izteku leta upočasnila. Torej bo končna številka o lanski rasti precej odvisna od rasti investicij in porabe gospodinjstev.

Danes bodo statistiki objavili oceno za lani na podlagi četrtletne metode, konec avgusta pa letno oceno rasti. Slovenija je predlani po prvi oceni urada beležila petodstotno gospodarsko rast, nato pa so jo popravili na omenjenih 4,9 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar