FinD - Novice - Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja lani le malenkost več kot leto prej
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.2.2019

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja lani le malenkost več kot leto prej

Ljubljana, 28. februarja (STA) - Člani sveta pokojninskega zavoda (Zpiz) bodo imeli danes na mizi predlog poročila zavoda za lani. Iz tega izhaja, da je bilo prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so tudi starostne, lani povprečno 617.300 na mesec, kar je 0,3 odstotka več kot v letu prej. To je druga najnižja rast v zadnjih 28 letih.

Tako prihodki kot odhodki zavoda so bili lani izenačeni v višini 5,3 milijarde evrov, kar je 1,1 odstotka manj od načrtovanega zneska.

Statistično je lani, ko je bilo zavarovancev največ po letu 1991, na enega prejemnika pokojnine iz obveznega zavarovanja prišlo 1,52 zavarovanca.

Starostnih upokojencev je bilo povprečno približno 5000 več kot leto prej oz. 1,1 odstotka več, kar sodi med najnižja povišanja v zadnjih 22 letih. To pomeni, da so pri prilivu novih starostnih upokojencev vidni učinki pokojninske reforme iz leta 2012, ki je zaostrila upokojitvene pogoje.

Povprečna mesečna neto starostna pokojnina je znašala 639 evrov oziroma tri odstotke več kot leto prej. Razmerje med povprečno neto starostno pokojnino in povprečno neto plačo pa se je zvišalo na 58,5 odstotka, medtem ko je leto prej znašalo 58,4 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar