FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v EU februarja slabše
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.2.2019

Gospodarsko razpoloženje v EU februarja slabše

Bruselj, 27. februarja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v EU se je februarja poslabšalo, v območju z evrom pa je ostalo skoraj nespremenjeno. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom gibal pri 106,1 točke, kar je 0,2 odstotni točki nižje kot januarja, v EU pa se je znižal za 0,9 odstotne točke na 105,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

V območju z evrom je bila februarska stagnacija posledica slabšega razpoloženja v industriji in gradbeništvu, po drugi strani je bilo bolj optimistično razpoloženje predvsem v storitvenem sektorju, pa tudi v trgovini na drobno in med potrošniki.

Med večjimi gospodarstvu območja z evrom se je ESI zvišal na Nizozemskem (+tri točke), medtem ko je bil nižji v Franciji (-0,9 točke) in Italiji (-1,6 točke). V Nemčiji (-0,1 točke) in Španiji (+0 točke) je ostal praktično nespremenjen.

V celotni EU so na padec kazalnika najbolj vplivala gospodarstva zunaj območja z evrom. Podatki komisije kažejo, da se je v Veliki Britaniji, kjer vlada visoka stopnja negotovosti ob izstopanju iz EU, ESI znižal za kar 4,5 točke, kar je nekoliko ublažila rast za 1,4 točke na Poljskem, sicer drugem največjem evropskem gospodarstvu zunaj območja s skupno valuto.

V Sloveniji se je kazalnik gospodarskega razpoloženja z januarskih 109,9 točke februarja znižal na 107,2 točke.

Evropska komisija je danes še sporočila, da je kazalnik poslovnega okolja (BCI) februarja v območju evra medtem ostal nespremenjen pri 0,69 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar