FinD - Novice - Hrvaška lani z 2,6-odstotno gospodarsko rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.2.2019

Hrvaška lani z 2,6-odstotno gospodarsko rastjo

Zagreb, 27. februarja (STA) - Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je lani v primerjavi z letom prej realno povečal za 2,6 odstotka, je danes objavil hrvaški statistični urad. Rast je bila nekoliko počasnejša kot predlani, ko je znašala 2,9 odstotka. V zadnjem trimesečju lani je bila letna rast BDP 2,3-odstotna.

Gospodarska rast se je v zadnjem lanskem četrtletju nekoliko upočasnila, potem ko je bila v tretjem lanskem četrtletju 2,8-odstotna, a je bilo letno povprečje v skladu s pričakovanji, je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu povedal vodja hrvaškega zavoda za statistiko Marko Krištof.

BDP se je v četrtem trimesečju okrepil predvsem na račun večjega domačega povpraševanja. Potrošnja gospodinjstev se je na letni ravni okrepila za 3,9 odstotka, državna potrošnja pa za 2,3 odstotka. Izvoz se je v zadnjem lanskem trimesečju zvišal za 1,3 odstotka.

Statistični urad bo podrobnejše podatke o BDP objavil v petek.

BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih povečal za 2,4 odstotka. Hrvaško gospodarstvo se krepi 18 četrtletij zapored, najvišja rast pa je bila v zadnjem četrtletju leta 2016, ko je dosegla 3,4 odstotka, kar je bilo največ po zadnjem četrtletju 2007.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar