FinD - Novice - Istrski župani podpirajo namero Agrarie o povečanju lastniškega deleža v Vinakopru
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.2.2019

Istrski župani podpirajo namero Agrarie o povečanju lastniškega deleža v Vinakopru

Koper, 27. februarja (STA) - Župani občin slovenske Istre podpirajo namero Kmetijske zadruge Agraria o nakupu 50-odstotnega lastniškega deleža podjetja Adriafin, ki skupaj z Luko Koper obvladuje 77,7 odstotkov družbe Vinakoper. Tako bo Agraria zagotovila, da eden najpomembnejših gospodarskih subjektov v regiji ostane v domačih rokah, so župani izpostavili v skupni izjavi.

Kot so župani vseh štirih istrskih občin v torek zapisali v skupni izjavi, namero Agrarie podpirajo, "saj bi na ta način Agraria Koper, ki že ima v lasti 20,7 odstotka podjetja Vinakoper, povečala svoj lastniški delež v podjetju in zagotovila, da eden najpomembnejših gospodarskih subjektov našega območja ostane v domačih rokah".

Stabilna lastniška struktura je po njihovem prepričanju temelj nemotenega, enakomernega in uravnoteženega razvoja podjetja, ki že 70 let pomembno prispeva k nadaljevanju tradicije vinogradništva in vinarstva na tem območju ter ohranjanju kulturno-geografske identitete slovenske Istre.

Kot so zapisali župani, je na Vinakoper treba gledati tudi z drugega zornega kota, "skozi oči turizma, tradicije, pestre gastronomske ponudbe in doživetij, ki so nedeljivo povezana z vinom, vinarji". Zato je Vinakoper po njihovem potrebno razumeti kot strateško turistično naložbo, ki ima pomembno vlogo promotorja slovenske Istre kot atraktivne turistične in kulinarične destinacije.

V začetku meseca je Istrabenz objavil vabilo k dajanju ponudb za odkup 50-odstotnega poslovnega deleža v družbi Adriafin, rok za oddajo zavezujočih ponudb pa se izteče v petek. Lastništvo Adriafina si Istrabenz deli z Luko Koper, ki ima predkupno pravico. Istrabenz si svoj delež sicer trudi prodati že dolgo. Ob poskusu prodaje leta 2016 so se denimo za 50-odstotni delež Adriafina zanimali koprsko komunalno podjetje Marjetica, Metalka Commerce podjetnika Marjana Pišljarja in Klet Brda. Marjetica Koper je tedaj ponudila približno 2,5 milijona evrov, Metalka Commerce pa še nekoliko več.

Po poročanju medijev naj bi to pot poleg Agrarie kot najresnejši interesent za nakup spet bila tudi Klet Brda.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar