FinD - Novice - Slovenski državljan med osumljenimi utaje davkov na Hrvaškem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.2.2019

Slovenski državljan med osumljenimi utaje davkov na Hrvaškem

Zagreb, 26. februarja (STA) - Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sprožil preiskavo proti petim hrvaškim državljanom in 55-letnemu slovenskemu državljanu zaradi suma utaje davkov. V podobnem primeru so osumili še osem hrvaških državljanov. Vseh 14 oseb so danes tudi prijeli, je potrdilo hrvaško notranje ministrstvo.

Hrvaške oblasti so sprožile ločeni preiskavi proti šestim in osmim osebam, ki jih sumijo, da so bili člani dveh kriminalnih združb ter da so z nepravilnim obračunavanjem davka na dodano vrednost pri malverzacijah s prodajo jeklenih ogrodij pridobili materialno korist, so objavili na spletni strani Uskoka.

V primeru preiskave, v kateri preiskujejo tudi 55-letnega Slovenca, hrvaški protikorupcijski urad sumi, da je prvoosumljeni hrvaški državljan med aprilom 2016 in januarjem 2019 povezal ostale osumljence v skupino z namenom pridobitve materialne koristi v škodo hrvaškega proračuna.

Prvoosumljeni hrvaški državljan je ustanovil več podjetij za nabavo jeklenih ogrodij, za katera je iskal osebe, ki so bile samo formalno odgovorne za poslovanje. Sam pa je pod lažnim imenom od podjetij iz Slovenije in Italije naročal blago ter organiziral nadaljnjo prodajo družbam na Hrvaškem. Ob tem je v sodelovanju z dvema osumljencema ponarejal dokumentacijo glede vrnitve davka na dodano vrednost in ustvarjal navidezno zakonito poslovanje.

Državni proračun so oškodovali za več kot 45,2 milijona kun (6,1 milijona evrov). Najmanj 10,5 milijona kun (1,42 milijona evrov) pa je glavni osumljenec dvignil v gotovini ob posredovanju enega od drugih osumljencev ter jih s pomočjo računa slovenskega državljana razdelil članom kriminalnega združenja.

Na podoben način in v enakem obdobju je kazniva dejanja storila tudi osmerica iz druge kriminalne skupine, ki naj bi oškodovala hrvaški državni proračun za nekaj manj kot 30 milijonov kun (štiri milijone evrov). Prav tako je šlo za nezakonite posle z jeklenimi ogrodji, ki so jih nabavljali na Madžarskem, Slovaškem, v Romuniji ter Bosni in Hercegovini.

Hrvaška policija je potrdila, da so 14 osumljencev prijeli na območjih Zagreba in Siska ter da jih bodo prepeljali v pripor. Medtem so pri osumljencih opravili hišne preiskave ter tam zasegli dokumentacijo in osebna vozila, so še zapisali na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar