FinD - Novice - Prihodek od prodaje storitev lani najvišji v desetletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.2.2019

Prihodek od prodaje storitev lani najvišji v desetletju

Ljubljana, 26. februarja (STA) - Prihodek od prodaje storitev je bil lani za 8,5 odstotka višji kot v letu 2017 ter najvišji v zadnjih desetih letih, je danes objavil statistični urad. Na visoko rast je vplivala predvsem rast prihodka v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje, so zapisali.

Rast prihodka od prodaje storitev iz preteklih let se je lani tako nadaljevala, pri čemer so statistiki rast zabeležili v vseh opazovanih skupinah storitvenih dejavnostih, razen v poslovanju z nepremičninami.

Na visoko rast v letu 2018 je vplivala predvsem rast prihodka v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (+15,6 odstotka) ter v dejavnosti promet in skladiščenje (+9,7 odstotka).

V zadnjem mesecu lanskega leta je bil prihodek od prodaje storitev na mesečni ravni nespremenjen, čeprav je bil v vseh posameznih storitvenih dejavnostih, razen v eni, višji kot v prejšnjem mesecu.

Nižji je bil samo v dejavnosti promet in skladiščenje (-1,2 odstotka) a je to vplivalo na to, da je bil celoten prihodek od prodaje storitev kljub rasti v preostalih dejavnostih enak kot v prejšnjem mesecu.

V medletni primerjavi je bil prihodek od prodaje storitev višji v vseh mesecih lanskega leta, v decembru se je zvišal za 5,5 odstotka. Višji je bil v vseh skupinah storitvenih dejavnosti, razen v poslovanju z nepremičninami. Najizraziteje se je decembra zvišal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (+8,6 odstotka).

V gostinstvu je bil višji za 7,4 odstotka, v dejavnosti promet in skladiščenje za 6,2 odstotka, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 3,5 odstotka, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih pa za 3,2 odstotka. Kot so še izpostavili na statističnem uradu, je bil prihodek od prodaje storitev v poslovanju z nepremičninami decembra lani za 13,2 odstotka nižji kot v zadnjem mesecu leta 2017.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar