FinD - Novice - Federal Reserve kot grožnjo ameriški ekonomiji omenja tudi brexit in trgovinske napetosti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.2.2019

Federal Reserve kot grožnjo ameriški ekonomiji omenja tudi brexit in trgovinske napetosti

Washington, 22. februarja (STA) - Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v svojem rednem polletnem poročilu kongresu med grožnjami nadaljevanju trdne gospodarske rasti ZDA omenja tudi trgovinske napetosti in brexit. Poročilo bo v torek in sredo kongresnikom podrobneje predstavil predsednik banke Jerome Powell.

Powell in kolegi v Fedu so bili doslej izjemno sramežljivi glede omenjanja globalnih trgovinskih napetosti, ki jih povečuje predsednik ZDA Donald Trump z uvajanjem carin, zdaj pa, kot kaže, ugotavljajo, da predsednikova ravnanja niso povsem nedolžna pri ohlajanju svetovne gospodarske rasti.

Carine povzročajo tveganje krepitve inflacije v ZDA, protiutež pa je sedaj padanje svetovnih cen nafte in trden dolar.

"Možna negativna tveganja za mednarodno finančno stabilnost vključujejo upočasnitev svetovne rasti, politične nezanesljivosti in krepitve trgovinskih napetosti ter širitev stresov po nastajajočih trgih," ugotavlja Fed v poročilu kongresu, ki ga povzema tiskovna agencija AFP.

Fed se je na težave, ki vključujejo tudi divjanje finančnih trgov konec lanskega leta, že odzval s pasivnostjo pri obrestnih merah in glede na povzetke z zadnjega zasedanja Odbora za odprti trg (FOMC) sedaj čaka, kaj se bo zgodilo, preden se odloči za morebitno nadaljevanje višanj ključne obrestne mere.

Glede brexita Fed meni, da lahko slovo Velike Britanije od EU brez dogovora ustvari široke motnje v gospodarskih in finančnih aktivnostih.

Bistvo poročila Fed pa je, da ameriški ekonomiji vsaj še letos ne bo hudega in se bo rast nadaljevala.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar