FinD - Novice - Ravnanje DUTB pri Istrabenz Turizmu je bila sabotaža
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2019

Ravnanje DUTB pri Istrabenz Turizmu je bila sabotaža

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Pri prodajanju družbe Istrabenz Turizem je prišlo po oceni vlade do skritega dogovora, zato se je vlada odzvala. DUTB ni sledila strategiji turizma, družbo je želela prehitro in prepoceni prodati nepravemu lastniku, je za današnji tednik Mladina dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Kar so se šli, je bila sabotaža," je dodal.

Minister je s tem pojasnil vladno odločitev iz minulega tedna, da mora Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaseči delnice družbe Istrabenz Turizem, s katerimi so zavarovane terjatve DUTB do holdinga Istrabenz, in tako ustaviti prodajo te družbe, ki ima v lasti šest hotelov na Obali. Postopek prodaje se je ustavil tik pred rokom za oddajo zavezujočih ponudb, med interesenti se je omenjal tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić.

"Ne bom govoril o imenih, ampak v vladi smo ocenili, da je prišlo do skritega dogovora o prodaji teh hotelov, zato smo se odzvali. Ocenili smo, da naš državni upravljalec premoženja ni sledil državni strategiji na področju turizma, hotel jih je prehitro in prepoceni prodati nepravemu lastniku na način, da bi prišlo do oškodovanja državne lastnine. Če povem še s svojimi besedami: Kar so se šli, je bila sabotaža," je dejal Počivalšek.

Na vprašanje, ali so po menjavi vodstva DUTB šteti dnevi tudi predsednici uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidiji Glavina, je odgovoril, da je zadovoljen s tem, da se "kadrovsko stanje na DUTB in v SDH razvija v pozitivni smeri". "Prišli smo že zelo daleč in verjamem, da bomo prišli do maksimalno odgovornega upravljanja državnega premoženja. Verjamem, da se bo proces nadaljeval in kmalu zaključil," je dodal.

Minister je tudi ocenil, da bi morala po prodaji NLB Abanka ostati v državni lasti, "ker znamo tudi mi banke upravljati vsaj tako dobro kot kakšen sklad". Meni, da bi se bilo treba z Evropsko komisijo dogovoriti za spremembo zaveze, ki jih je država dala ob sanaciji banke.

O Mercatorju pravi, da je družba strateškega pomena, zaradi česar se imamo pravico vmešavati v njegovo poslovanje in prestrukturiranje.

"Mogoče je, da bi v Sloveniji Mercator kupili nazaj, a to za zdaj ni naš namen," je dejal in dodal, da si sam prej želi, da bi "Mercator dobil zdravega lastnika, da bo zmanjšal zadolženost, problem z logistiko, predvsem pa, da bo našel poslovni model, ki mu bo omogočil preživetje".

Počivalšek je kritičen do poteze družbe Sava, ki bo Terme Lendava prodala skladu, ki je v lasti madžarske države, Comitatus. Minister trdi, da je bila druga ponudba - ki naj bi znašala šest milijonov evrov, medtem ko je Comitatus ponudil devet milijonov - nameščena.

"Kar se je zgodilo s Termami Lendava - možnosti, da se ta posel ne konča, so zgolj še teoretične - je nesprejemljivo. In seveda boste zdaj rekli, da je prodajalec, Sava Turizem, v večinski lasti državnih in paradržavnih družb. Ja, je. Imamo tudi sprejeto strategijo na področju turizma, pa se nam kljub temu dogajajo takšne stvari. To pomeni, da smo mi, v vladi ali tisti, ki so odgovorni za uresničevanje strategije na področju turizma, zgolj paravan. Žal mi je, ampak v takih primerih zavlada nekdo drug," je ocenil Počivalšek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar