FinD - Novice - Evropske borze neenotno; cenejša nafta, nespremenjen evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.2.2019

Evropske borze neenotno; cenejša nafta, nespremenjen evro

London/Frankfurt/Pariz, 21. februarja (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes niso našli enotne smeri, potem ko je v večjem delu Azije vladalo veliko bolj optimistično vzdušje. Nafta se je nekoliko pocenila, tečaj evra pa se skorajda ni spremenil.

Prevladujoča tema med vlagatelji na borzah so še vedno kitajsko-ameriška trgovinska pogajanja. Kot je razbrati iz različnih poročil, nameravajo pogajalci nadaljevati pogovore na več področjih, med drugim patentov, storitev, tehnoloških transferjev in denarnih enot.

Najnovejši gospodarski kazalniki sicer niso v celoti prepričali vlagateljev. Tako je nemško gospodarstvo sicer v januarju beležilo rast, vendar pa se je ob rasti v storitvenem sektorju padanje v industriji pospešilo. Gospodarska rast v območju evra je februarja kljub rahli pospešitvi ostala skromna.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,13 odstotka in trgovanje zaključil pri vrednosti 3263,70 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,19 odstotka, medtem ko se v Parizu indeks CAC 40 ni spremenil. Izven območja evra se je indeks borze v Londonu FTSE 100 znižal za 0,85 odstotka, za kar so zaslužni visok tečaj britanskega funta ter slabši poslovni rezultati nekaterih podjetij, med njimi družbe Centrica, ki ima v lasti British Gas.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,09 odstotka in v Milanu indeks FTSE MIB za 0,47 odstotka. Je pa v Zürichu indeks SMI pridobil 0,19 odstotka vrednosti.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,30 odstotka nižji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,27 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 0,35 odstotka.

Tečaj evra se je komaj kam premaknil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1350 dolarja, kar je le malenkost več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1354 dolarja oz. 0,12 centa več kot v sredo.

Cene nafte so se danes nekoliko znižale. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,95 dolarja, kar je 21 centov manj kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za štiri cente na 67,04 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar