FinD - Novice - ECB lani z višjim dobičkom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.2.2019

ECB lani z višjim dobičkom

Frankfurt, 21. februarja (STA) - Evropska centralna banka (ECB) je lani ustvarila 1,6 milijarde evrov čistega dobička, kar je 23 odstotkov več kot predlani. V banki to po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med drugim pripisujejo višjim obrestim in provizijam.

ECB sicer ni usmerjena v ustvarjanje dobička, zato je morebiten presežek razdeljen med 19 centralnih bank območja z evrom.

Čisti obrestni prihodki ECB so se lani zvišali za 465 milijonov evrov na 2,3 milijarde evrov. Pristojbine za centralni nadzor so se povečale za 81 milijonov na 518 milijonov, stroški dela pa so se zmanjšali za 20 milijonov na 515 milijonov.

ECB in nacionalne centralne banke v evrskem območju so s tem letom prenehale neto nakupe obveznic v okviru programa odkupovanja obveznic, ki ga je svet ECB zagnal marca 2015, da bi povečal razpoložljivo likvidnost v finančnem sistemu in spodbudil inflacijska pričakovanja. Nakupi se po novem izvajajo le s sredstvi od dospelih obveznic in ne več z novim denarjem, to pa pomeni korak v smeri umika iz protikriznega načina delovanja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar