FinD - Novice - Vlada danes tudi o predlogu splošnega dogovora o financiranju v zdravstvu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.2.2019

Vlada danes tudi o predlogu splošnega dogovora o financiranju v zdravstvu

Ljubljana, 21. februarja (STA) - Vlada bo danes obravnavala predlog splošnega dogovora o financiranju programov v zdravstvu. S splošnim dogovorom naj bi med drugim zagotovili sredstva za izvedbo ukrepov za obvladovanje čakalnih dob. Da vlada predlog splošnega dogovora sprejema februarja, je relativno zgodaj v primerjavi s preteklimi leti, ko se je potrjeval celo šele sredi leta.

Minister za zdravje Samo Fakin je že januarja po srečanju s poslanci napovedal dodaten denar za nekatere vrste operacij in plačilo vseh opravljenih prvih ambulantnih specialističnih pregledov. Tedaj je še dejal, da bi lahko čakalne dobe za tovrstne preglede odpravili tako hitro, kakor jih bodo bolnišnice in specialisti uspeli opraviti. Tako bodo po ministrovih besedah odpadli izgovori v smislu "bi več delali, pa ni denarja".

Poleg sprememb za načrtovanje prvih pregledov v specialistični zunajbolnišnični dejavnosti se je vsem javnim zdravstvenim zavodom povečal redni program v skupnem obsegu za 4877 posegov. Od tega so v bolnišnični dejavnosti na programu endoproteza kolena, endoproteza kolka, operacije hrbtenice, operacije kile, operacije na ožilju arterije in vene, operacije na ožilju krčne žile, operacije rame, operacije ušes, nosu ust in grla, operacije žolčnih kamnov in operacije na stopalu hallux valgus v skupnem obsegu za 4663 posegov. V specialistični zunajbolnišnični dejavnosti se je program operacij krčnih žil in operacij kile povečal za 214 posegov.

Splošni dogovor predstavlja pravno podlago za sklepanje pogodb med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in javnimi zdravstvenimi zavodi oz. zasebniki za izvajanje javnih zdravstvenih storitev. V splošnem dogovoru so opredeljeni skupni obseg programov zdravstvenih storitev, prednostna področja, potrebne zmogljivosti in elementi za vrednotenje storitev.

Glede na napovedi premierja Marjana Šarca naj bi se ministrski zbor danes seznanil tudi z razlogi za zamik naročila osemkolesnikov iz programa Occar. Poročila obrambnega ministra Karla Erjavca sicer na dnevnem redu ni, je pa možna njegova širitev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar