FinD - Novice - Davek na nepremičnine po ureditvi evidenc
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.2.2019

Davek na nepremičnine po ureditvi evidenc

Potem ko je ministrstvo za finance jeseni napovedovalo, da bo novi sistem obdavčitve nepremičnin uveden z letom 2020, sedaj ugotavlja, da davka ni mogoče uvesti, dokler ne bodo urejeni podatki o zemljiščih, prek katerih potekajo javne ceste in železnice.

"Ministrstvu za finance bi vsekakor bilo v interesu, da bi bil davek na nepremičnine del ukrepov na davčnem področju, ki jih nameravamo predstaviti v kratkem. A čeprav je bilo tudi na področju evidenc v zadnjih letih narejeno veliko, vse evidence še niso urejene do takšne mere, da ovir za uvedbo davka na nepremičnine ne bi bilo," so za STA povedali na ministrstvu.

S pripravo pravnih podlag sicer nadaljujejo ter s pravnimi strokovnjaki iščejo rešitve in usklajujejo nekatera odprta vprašanja.

"V danem trenutku je največja ovira uvedbi davka na nepremičnine dejstvo, da zelo verjetno podatki o dejanski rabi zemljišč javne cestne in javne železniške infrastrukture ne bodo na voljo pravočasno," so navedli in dodali, da je problematično predvsem zagotavljanje podatkov o občinskih javnih cestah.

Težava bi lahko bila, če bo glede na velik delež te infrastrukture, ki še vedno leži na zasebnih zemljiščih, za ta zemljišča predvidena oprostitev davka. Zato ministrstvo občine spodbuja, naj pravočasno izvedejo svojo z zakonom določeno nalogo, saj naj bi bil davek na nepremičnine njihov izvirni vir prihodkov.

"Ovir za uvedbo davka na nepremičnine ne bo več, ko bodo ustrezno urejeni tudi ti podatki," so navedli in dodali, da sta za dokončno ureditev teh podatkov pristojni ministrstvi za okolje in prostor ter za infrastrukturo.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je novembra lani napovedal, da bo šel osnutek zakona o tem davku najprej v dvomesečno strokovno in politično usklajevanje, "če bomo to lahko peljali in če bo politična volja". Nato bi sledila javna razprava, ki bi trajala prav tako dva meseca.

Da se pristojni popisa 1200 kilometrov javnih železniških tirov in 39.000 kilometrov državnih in občinskih cest lotevajo šele zdaj, naj bi bile v veliki meri krive zamude na resornem ministrstvu za infrastrukturo, je 7. februarja poročal časnik Dnevnik.

Zakon o evidentiranju dejanske rabe zemljišč javne cestne in železniške infrastrukture je bil namreč sprejet šele februarja lani, pripadajoči pravilnik tik pred iztekom lanskega leta. Popis zemljišč z državnimi cestami naj bi bil končan junija letos, prav tako naj ne bi bilo težav s popisom zemljišč z železnico, problem pa naj bi bilo evidentiranje 32.000 kilometrov občinskih cest, za katerega niti v občinskih vrstah ne verjamejo, da bo končano prej kot v dveh do treh letih, je poročal časnik.

Po načrtih, kot jih je finančno ministrstvo predstavilo jeseni, bi davek nadomestil tri sedanje dajatve na nepremičnine - nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, dajatev za uporabo gozdnih cest in davek na premoženje - in bi bil v celoti prihodek občin. V povprečju naj se obremenitev glede na sedanje dajatve ne bi spreminjala, bi pa pri posameznih zavezancih lahko prišlo do sprememb navzgor ali navzdol. Celotni izkupiček naj bi bil sicer višji, saj bi bile v obdavčitev vključene tudi nepremičnine, ki sedaj niso.

Ljubljana, 19. februarja (STA)
Foto: STA

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar