FinD - Novice - Slovenija decembra z največjim padcem gradbenih del v EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.2.2019

Slovenija decembra z največjim padcem gradbenih del v EU

Luxembourg, 19. februarja (STA) - Obseg gradbenih del v območju evra je bil decembra za 0,4 odstotka manjši kot novembra, medtem ko se je v celotni EU zmanjšal za 0,9 odstotka. Slovenija je bila država, kjer se je obseg gradbenih del zmanjšal najbolj, kažejo podatki Eurostata. Zgradb so decembra v EU zgradili 1,3 odstotka manj kot novembra, inženirskih gradbenih objektov pa enako.

Obseg gradbenih del je bil decembra v Sloveniji za 12,4 odstotka manjši kot novembra. Nemčija sledi na drugem mestu s padcem za 4,1 odstotka, opazneje se je aktivnost gradbenih podjetij v zadnjem lanskem mesecu zmanjšala tudi v Veliki Britaniji (za 3,8 odstotka) ter na Madžarskem in v Bolgariji (za po 2,4 odstotka).

Med državami članicami, za katere je imel evropski statistični urad podatke, se je decembra obseg gradbenih del povečal le v šestih, med njimi najbolj na Švedskem (za 6,2 odstotka), Češkem (za 3,0 odstotka) in v Španiji (za 2,6 odstotka).

V primerjavi z decembrom predlani pa se je obseg gradbenih del v državah z evrom povečal za 0,7 odstotka in v celotni EU za 0,5 odstotka. Slovenija se lahko pri tem pohvali z nadpovprečno rastjo, to je 5,8-odstotno. Izstopa sicer Madžarska, ki je na letni ravni zabeležila kar 17,5-odstotno rast obsega gradbenih del. O visoki rasti teh del so poročali tudi s Poljske (za 11,4 odstotka), Slovaške (za 11,1 odstotka) in Španije (za 10,9 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar