FinD - Novice - IMF napoveduje nadaljnje ohlajanje slovenske gospodarske rasti v 2020
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.2.2019

IMF napoveduje nadaljnje ohlajanje slovenske gospodarske rasti v 2020

Ljubljana, 18. februarja (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) je minuli teden potrdil poročilo o gospodarskih razmerah v Sloveniji in priporočila za ukrepanje. Sklad napoveduje, da se bo gospodarska rast države leta 2020 ohladila na 2,8 odstotka, potem ko bo v letošnjem letu 3,4-odstotna. Največja tveganja so protekcionizem ter politična negotovost v Evropi.

Gospodarske razmere v Sloveniji so dobre, država vstopa v šesto leto rasti BDP, trenutne dobre čase pa je treba izkoristiti za pospešitev strukturnih ukrepov, ki bodo omogočili dolgoročno krepitev blaginje, je že decembra lani ob koncu dvotedenske misije IMF v Sloveniji poudaril njen vodja Bernardin Akitoby.

Tudi v končnem poročilu IMF izpostavlja okrevanje, ki ima široko osnovo, zniževanje stopnje brezposelnosti, javnofinančni presežek ter zmanjševanje javnega dolga. Gospodarska rast se bo sicer letos znižala na 3,4 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi se še dodatno ohladila na 2,8 odstotka.

Med glavnimi izzivi v Sloveniji IMF izpostavlja hitro staranje prebivalstva, ki ustvarja velik pritisk na javno blagajno. Težava ostajajo bilance nekaterih bank ter podjetij, mala in srednja podjetja se še naprej spopadajo s slabimi posojili.

Med strukturnimi izzivi pa sklad navaja nizko rast produktivnosti, pomanjkanje delovne sile, visoke davčne obremenitve, zahteven regulatorni sistem in številna podjetja v državni lasti.

Med političnimi prioritetami, ki bi jim morala slediti Slovenija, navaja ohranjanje dosežkov fiskalne konsolidacije z ohranjanjem uravnoteženega strukturnega proračuna in izogibanjem prociklične fiskalne ekspanzije v letošnjem letu.

Prav tako IMF predlaga strukturne reforme, še posebej pokojninsko in zdravstveno, ureditev področja dolgotrajne nege, plač v javnem sektorju in davkov. Zavzema se tudi za očiščenje bilanc bank in podjetij, povečevanje fleksibilnosti trga dela ter hitrejšo privatizacijo.

Akitoby je decembra povedal, da se je delo na številnih področjih že začelo, a od države v IMF pričakujejo okrepitev naporov, da ne zamudi trenutnega okna priložnosti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar