FinD - Novice - Nemške železnice lani izplačale več odškodnin zaradi zamud
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.2.2019

Nemške železnice lani izplačale več odškodnin zaradi zamud

Berlin, 18. februarja (STA) - Nemški železniški operaterji so lani izplačali skoraj 20 milijonov evrov več odškodnin zaradi zamud vlakov kot v letu prej. Zamujal je vsak četrti medkrajevni vlak, vse več potnikov pa tudi izkorišča pravico do odškodnine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški železniški operaterji so v letu 2017 zaradi zamud plačali 34,6 milijona evrov odškodnin, lani pa 53,6 milijona evrov. Povprečno izplačilo je lani znašalo 20 evrov, kar je evro več kot v letu prej. Število zahtevkov je poraslo za približno tretjino na 2,7 milijona.

Gre za pritožbe na delo različnih izvajalcev železniških prevozov, vendar pa večina odpade na medkrajevne prevoze. Te izvaja Deutsche Bahn.

V Deutsche Bahn so za dpa izpostavili več vzrokov za zamude, od vremena do stavk in požarov na vlaku.

Če vlak zamuja več kot eno uro, so potniki sicer upravičeni do kompenzacije v višini četrtine cene vozovnice. Če zamuda presega dve uri, se delež kompenzacije zviša na polovico zneska.

Evropski parlament si medtem prizadeva, da bi se kompenzacije še povečale. V primeru enourne zamude bi dosegle 50 odstotkov vozovnice, v primeru zamude za uro in pol 75 odstotkov, v primeru dvo- ali večurne zamude pa bi potniki dobili povrnjen celoten znesek, navaja zakonodajni predlog.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar