FinD - Novice - Upravni odbor Renaulta blokiral izplačilo milijonov Ghosnu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.2.2019

Upravni odbor Renaulta blokiral izplačilo milijonov Ghosnu

Pariz, 13. februarja (STA) - Upravni odbor Renaulta je se je odločil, da nekdanjemu prvemu možu Carlosu Ghosnu ne izplača denarja, ki bi mu prikazal v skladu s konkurenčno klavzulo in pogodbo o zaposlitvi. Gre za plačilo v denarju in paket delnic, skupno v znesku okoli 10 milijonov evrov.

V skladu s pogodbo o zaposlitvi Ghosnu za vsako leto od 2015 do 2017 pripada po 100.000 delnic Renaulta. Vendar pa je bilo njihovo izplačilo zadržano za štiri leta - Ghosn bi delnice prejel, če bi bil po tem časi še v podjetju in bi izpolnjeval določene kriterije.

Ob trenutnih cenah je 100.000 Renaultovih delnic, ki bi jih Ghosn prejel za leto 2015, vrednih okoli 5,7 milijona evrov. Renaultov upravni odbor je izplačilo zavrnil, češ da menedžer od aretacije 19. novembra lani ni izpolnjeval svojih dolžnosti.

Skupno bo za vsa leta ostal brez okoli 450.000 delnic, vrednih 26 milijonov evrov.

Renaultov upravni odbor se je odločil tudi odstopiti od konkurenčne klavzule. Ta bi menedžerju prinesla še dve letni plači oz. okoli štiri milijone evrov.

Francoska država, ki je v Renaultu pomembna delničarka, se je po Ghosnovi aretaciji odločila storiti vse, da menedžer ne odkoraka s kupi denarja v žepu.

Ghosn je v priporu v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je prav tako vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors. Med drugim mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov.

Po izbruhu afere in aretaciji 19. novembra lani sta ga najprej z mesta prvega moža odstranila Nissan in Mitsubishi, konec letošnjega januarja pa še Renault.

Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo označil za "zgodbo o izdaji". Prepričan je, da za celotno zadevo stojijo tisti, ki so nasprotovali njegovim načrtom za tesnejše povezovanje treh avtomobilskih proizvajalcev v zavezništvu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar