FinD - Novice - Certa postala 100-odstotna lastnica podjetja Tik Kobarid
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.2.2019

Certa postala 100-odstotna lastnica podjetja Tik Kobarid

Kobarid, 13. februarja (STA) - Družba Certa je danes postala 100-odstotna lastnica podjetja Tik Kobarid, ki proizvaja medicinske pripomočke za enkratno uporabo. Vodstvo Certe je z imetniki 14,48-odstotnega poslovnega deleža v kobariškem podjetju podpisalo pogodbo, s katero so predstavniki 429 sedanjih in nekdanjih zaposlenih svoj delež za 330.000 evrov prenesli na Certo.

Certa, ki je kot večinska lastnica Tik sicer že obvladovala, se je za nakup manjšinskega deleža odločila zaradi želje po optimizaciji korporativnega upravljanja ter poslovanja družbe in maksimizaciji njene vrednosti, s čimer bo zagotovljen pozitiven vpliv na razvoj zaposlenih in celotne regije.

"Certa s tem konsolidira lastništvo v podjetju, ki je v njenem portfelju zelo pomembna naložba, tako da je to za nas prelomen trenutek," je pomen današnjega podpisa ovrednotila direktorica družbe Mojca Černe Pucer.

Kot je povedal predstavnik imetnikov deležev in nekdanji direktor Tika Branko Velišček, je do nastanka deleža prišlo leta 1997 na podlagi dogovora, da se delavcem neizplačane plače pretvorijo v lastniški delež v podjetju. Potem ko se je Certa odločila za nakup tega deleža, so zaposleni in nekdanji zaposleni januarja letos njeno ponudbo potrdili s podpisi več kot 75 odstotkov solastnikov.

"Treba se je bilo pogovarjati o znesku, ki je sprejemljiv za obe strani in mislim, da smo to dosegli. Ob tem pa so pomembna tudi zagotovila kupca, da družbe ne bo zanemaril, ampak bo poskrbel za njen razvoj," meni Velišček.

Tik se zadnja leta sooča s finančnimi težavami. Podatki za leto 2017 kažejo, da je podjetje ob skupnih prihodkih 5,6 milijona evrov ustvarilo zgolj 10.400 evrov dobička. Nedavno so delavci zaradi nizkih plač grozili tudi z opozorilno stavko, a so nato v socialnem dialogu dosegli dogovor. Vodstvo kljub tem težavam v prihodnost zre z optimizmom.

"Predvsem me veseli to, da je naročil na trgu ogromno, še več kot bi jih ta trenutek lahko izpeljali," je povedala direktorica Petra Borovinšek. Podjetje čaka tudi avtomatizacija in investicija v nov čisti prostor.

"Potrebnega bo veliko truda, da bo Tik preživel, ker je trg medicinskih pripomočkov neizprosen, predvsem pa deluje globalno. Najprej bo treba urediti razmere v proizvodnji, pospešiti raziskave in razvoj, ob tem pa iskati tudi strateškega partnerja," je o prihodnosti podjetja razmišljal predsednik nadzornega sveta Marjan Batagelj, ki prek družbe Postojnska jama obvladuje Certo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar