FinD - Novice - Preiskovalna komisija o financiranju političnih strank danes na ustanovni seji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.2.2019

Preiskovalna komisija o financiranju političnih strank danes na ustanovni seji

Ljubljana, 14. februarja (STA) - Parlamentarna preiskovalna komisija o domnevnem pranju denarja v Novi kreditni banki Maribor (Nova KBM) ter domnevno nezakonitem financiranju SDS in njene volilne kampanje se bo danes sestala na ustanovni seji. Poleg konstituiranja ima na dnevnem redu seje tudi dogovor o svojem delu, ki pa bo potekal za zaprtimi vrati.

Na zahtevo koalicijskih strank in Levice je DZ 20. decembra lani odredil parlamentarno preiskavo o domnevnem pranju denarja v Novi KBM ter domnevno nezakonitem financiranju SDS in njene volilne kampanje za predčasne državnozborske volitve leta 2018. V SDS so izrazili prepričanje, da gre le za obračunavanje in poskus onemogočenja stranke.

Kot je tedaj v imenu predlagateljev opozoril Robert Pavšič (LMŠ), njihov namen ni prejudiciranje izsledkov preiskave, pač pa dejansko ugotavljanje stanja. Potencialni rezultat preiskave pa bo po njegovih besedah korenita sprememba zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja, financiranja strank in volilne kampanje ter izdajanja in financiranja medijev v času volilne kampanje.

Vodstvo in člane preiskovalne komisije je DZ imenoval 29. januarja. Predsedniško mesto je pripadlo Janiju Möderndorferju (SMC), podpredsedniško pa Aljažu Kovačiču (LMŠ). Ostali člani komisije so Dejan Kaloh (SDS), Marko Koprivc (SD), Primož Siter (Levica), Aleksander Reberšek (NSi), Marko Bandelli (SAB), Branko Simonovič (DeSUS), Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Möderndorfer bo po koncu seje v izjavi za medije predstavil dogovor o delu. Pričakovati je, da bo preiskovalna komisija že sprejela dokazne sklepe in določila seznam prič.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar