FinD - Novice - V EU vse bližje vseevropskemu osebnemu pokojninskemu produktu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.2.2019

V EU vse bližje vseevropskemu osebnemu pokojninskemu produktu

Bruselj, 13. februarja (STA) - Evropski parlament in Svet EU sta dosegla politični dogovor o predlogu Evropske komisije o vseevropskem osebnem pokojninskem produktu. Po uveljavitvi novih pravil bodo potrošniki lahko izbrali produkte po vsej EU, za katere bodo veljala enotna pravila. Produkt bo po pojasnilih iz Bruslja predstavljal tudi pomemben mejnik za unijo kapitalskih trgov.

Kot so danes sporočili iz Evropske komisije, bodo nova pravila o vseevropskem osebnem pokojninskem produktu, imenovanem PEPP, spodbudila konkurenco, kar bi lahko vplivalo na znižanje cene za končnega uporabnika in pripomoglo k prihrankom pri dolgoročnih naložbah v EU.

Ponudniki bi namreč lahko svoje produkte prodajali kjerkoli v EU. A ta bodo podvržena skupnim pravilom, katerih namen je zaščita vlagateljev. Ti bi tako imeli večjo izbiro na področju varčevanja za starost, sistem bi bil bolj prilagodljiv potrebam posameznika.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, odgovoren za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je dejal, da bodo lahko državljani EU več privarčevali za čas, ko bodo upokojeni. Ponudniki pa bodo lahko prodajali PEPP po Evropi z eno samo registracijo.

Produkt bo dopolnjeval obstoječe pokojninske sisteme evropskih držav ter ponudbo nacionalnih zasebnih pokojninskih skladov. Namenjen je zapolnjevanju pokojninskih vrzeli in naslavlja demografske izzive. Komisija je predlog zanj pripravila sredi leta 2017, zdaj pa morata Evropski parlament in Svet EU, kjer sedijo predstavniki članic, kompromisni dogovor še potrditi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar