FinD - Novice - Sistem po zagotovilih direktorjev zdravstvenih domov ne razpada
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.2.2019

Sistem po zagotovilih direktorjev zdravstvenih domov ne razpada

Ljubljana, 11. februarja (STA) - Minister za zdravje Samo Fakin je po današnjem srečanju z direktorji zdravstvenih domov ocenil, da je težav veliko, a da je pretirano govoriti o razpadu primarnega zdravstvenega varstva. Med drugim je napovedal prenovo obračunskega modela, prevetritev glavarinskih količnikov, administrativne razbremenitve in mesečna srečevanja z direktorji.

"Problemov je veliko, ampak noben izmed njih ni tako alarmanten, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva," je na novinarski konferenci po večurnem srečanju z vodstvi zdravstvenih domov poudaril Fakin, ki je sestanek sklical po vedno glasnejših opozorilih primarnih zdravnikov o njihovi obremenjenosti.

Kot je pojasnil minister, so mu direktorji zagotovili, da primarni zdravstveni sistem ne razpada. So pa na sestanku izpostavili vrsto težav, ki jih poznajo že iz preteklosti, na primer preobremenjenost zdravnikov na določenih lokacijah in administrativne ovire.

Na današnjem srečanju so po Fakinovih besedah ugotovili, da za izboljšanje primarnega zdravstva lahko naredijo še veliko. Med drugim je minister napovedal prenovo obračunskega modela, izboljšanje informacijskega sistema in prenos nekaterih administrativnih obremenitev z zdravnikov na diplomirane medicinske sestre, na primer predpisovanje inkotinenčnih pripomočkov. Direktorji se po njegovih besedah strinjajo tudi s selektivnim nagrajevanjem, torej da bo tisti, ki bo naredil več, tudi dobil višje plačilo.

Ključna točka sestanka pa so bili po ministrovih besedah glavarinski količniki, ki na nasprotne bregove postavljajo ministrstvo in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ter zdravniške organizacije. Po oceni Fakina bo potrebna njihova prevetritev, saj da so se v dogovorih v preteklosti znižali prehitro. Prav tako meni, da je potreben dogovor s sindikati o redefiniciji standardov.

Vodja Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja na NIJZ Radivoje Pribaković Brinovec je pojasnil, da se število družinskih zdravnikov povečuje. Trenutno je v Sloveniji 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Med njimi je veliko mladih zdravnikov, a je hkrati močna tudi skupina zdravnikov, starejših od 55 let. Ob tem je prepričan, da lahko s skrbnim načrtovanjem in usmerjanjem mladih zdravnikov v specializacijo družinske medicine obdržimo ugodne trende. "Obremenitve pa je treba vzeti resno. Zahtevnost dela se povečuje, zdravniki delajo tudi v dežurstvih," je še poudaril Pribaković Brinovec.

"Smo daleč od tega, da bi lahko govorili o razpadu sistema, je pa to dejavnost, ki zahteva dodatno pozornost," je dodal direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Marjan Pintar. Direktorji so po njegovih besedah opozorili predvsem na neenakomerno obremenjenost timov, do selitve od najbolj obremenjenih zdravnikov k tistim manj obremenjenim pa ne prihaja. Za bolj uravnovešeno obremenitev je po njegovi oceni potrebna sprememba modela financiranja ambulant.

Na to je opozoril tudi generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj. Obračunski model ne rešuje vseh posebnosti slovenskega zdravstvenega sistema, zato bo treba v prenovi upoštevati varovalke, ki bodo sistem pokrivale čim bolj ustrezno, je še ocenil.

Ob današnjem srečanju na ministrstvu so v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um opozorili, da na današnjem sestanku niso sodelovali ne predstavniki zaposlenih v primarnem zdravstvu ne predstavniki bolnikov. "Kot da o razmerah v šolstvu ne bi smeli priti do besede učitelji, otroci in starši," so bili kritični.

Poudarili so še, da je bil v zadnjih desetih letih porast timov družinske medicine manj kot sedemodstoten. Skrbijo jih tudi dolgoročne projekcije, ki po njihovih navedbah med drugim napovedujejo povečanje obremenitev zdravnikov zaradi naraščanja kroničnih bolnikov pri vse starejših populaciji in premajhnega števila specializantov družinske medicine.

Izvršilni odbor sindikata Praktik.um je na ministrstvo in ZZZS naslovil tudi naslovil odprto pismo, v katerem jima očitajo, da bolnikom ne zagotavljajo pogojev za dobro zdravstveno oskrbo prebivalstva. "Zdravniki, medicinske sestre in bolniki namreč nismo številke v vaših statistikah, prirejenih po namenu - mi smo živi ljudje," so še bili kritični.

Na Fakina je javno pismo danes naslovila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik, ki ministra sprašuje, ali res verjame, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine. Prav tako se sprašuje, kaj bo s kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev. "Namesto teh nas obremenjujete z administrativnimi opravili, katerih glavni namen je nadzorovati količino in ne kakovosti našega dela," je zapisala.

"Danes nismo slišali niti besede o tem, kako boste v družinsko medicino privabili mlade zdravnike. Niti besede o tem, da vas skrbi za bolnike, ki še nimajo izbranega zdravnika in ki jih je po naših podatkih vsaj za dve srednje veliki slovenski mesti," je še bila ostra Čebašek-Travnikova, ki obenem poudarja, da so se pripravljeni pogovarjati z ministrstvom, a le kot enakopravni in enakovredni sogovorci.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar