FinD - Novice - Vrednost industrijske proizvodnje lani višja 4,6 odstotka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.2.2019

Vrednost industrijske proizvodnje lani višja 4,6 odstotka

Ljubljana, 11. februarja (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje je lani narasla za 4,6 odstotka. Višji kot v predhodnem letu sta bili vrednost proizvodnje v predelovalnih dejavnostih in vrednost proizvodnje v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, ki sta narasli za pet oz. 1,2 odstotka. Nižja je bila vrednost v rudarstvu, kjer je upadla za 1,6 odstotka.

Rast vrednosti industrijske proizvodnje je bila sicer lani za 3,4 odstotne točke počasnejša kot v predhodnem letu, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Prihodek od prodaje v industrijski proizvodnji je lani prav tako narasel za 4,6 odstotka - v rudarstvu je narasel za 0,9 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 4,2 odstotka. Prihodek je bil višji v vseh namenskih skupinah proizvodov, dvig pa je bil najizrazitejši v proizvodnji izdelkov za investicije, kjer je narasel za 9,6 odstotka.

Vrednost industrijske proizvodnje je bila samo decembra sicer za 1,5 odstotka nižja kot v prejšnjem mesecu. To je bilo na mesečni ravni drugo zaporedno znižanje. Nižja je bila tudi v primerjavi z decembrom predhodnega leta, in sicer za 3,1 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji decembra na mesečni ravni nižji za 2,5 odstotka, na letni pa za 4,2 odstotka. Nižji je bil predvsem zaradi nižjega obsega prodaje v predelovalnih dejavnostih na tujem trgu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar