FinD - Novice - Kitajska podjetja lani prevzela manj evropskih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.2.2019

Kitajska podjetja lani prevzela manj evropskih

München, 09. februarja (STA) - Kitajska podjetja, ki jim številni očitajo prevzemanje evropskih podjetij zgolj zaradi pridobivanja visoke tehnologije, so lani v Evropi prevzela manj podjetij, kaže raziskava podjetja Ernst & Young. To je do rezultata prišlo na podlagi skupnega zneska za prevzeme, ki je lani dosegel 31 milijard dolarjev oz. skoraj pol manj kot predlani.

Kitajska podjetja so lani za prevzeme evropskih namenila 31 milijard dolarjev (27 milijard evrov), kar je skoraj pol manj kot predlani in še precej manj kot leta 2016, ko je skupni znesek za prevzeme dosegel rekordnih 85 milijard dolarjev (74 milijard evrov), je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Najbolj zaželena so bila nemška in britanska podjetja. Posel v Nemčiji je bil lani tudi najdražji posamični; avtomobilski proizvajalec Geely je za vstop v lastništvo nemškega Daimlerja odštel slabih devet milijard dolarjev (7,84 milijarde evrov).

Kitajska podjetja so zaradi prevzemanja evropskih sicer vse pogostejša tarča kritik in tudi omejevalnih ukrepov. Mnogi jim očitajo, da jih zanima le visoka tehnologija in druga intelektualna lastnina, za dolgoročno usodo zaposlenih pa jim ni dosti mar.

Ena od držav, kjer načrtujejo omejitev prevzemanja domačih podjetij, je prav Nemčija. Ta teden objavljena industrijska strategija države do leta 2030 namreč predvideva, da bi Nemčija "v zelo pomembnih primerih" tujim podjetjem preprečila prevzem domačih podjetij, ki razvijajo pomembne tehnologije, na način, da bi kot država vstopila v lastništvo podjetij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar