FinD - Novice - Strateški partner Uljanika bo splitska ladjedelnica
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.2.2019

Strateški partner Uljanika bo splitska ladjedelnica

Zagreb/Pulj, 07. februarja (STA) - Največja hrvaška ladjedelnica Uljanik grupa je za novega strateškega partnerja izbrala podjetje Brodograđevna industrija Split. Novem strateškem partnerju bodo omogočali vstop v lastniško strukturo z dokapitalizacijo, so objavili na spletni strani Zagrebške borze.

Podjetje Brodograđevna industrija Split je bolj znano kot ladjedelnica Brodosplit, ki je del hrvaške DIV grupe, ki je v lasti hrvaškega podjetnika Tomislava Debeljaka. Debeljak je konec januarja potrdil, da je Uljanik grupi ponudil strateško partnerstvo v sodelovanju z italijansko družbo Fincantieri, a več podrobnosti ni razkril. Uprava Uljanika v današnjem sporočilu italijanske družbe ne omenja.

Debeljak je januarja izpostavil, da znaša kapital DIV grupe približno 230 milijonov evrov, dolgovi pa 40 milijonov evrov. Po ocenah hrvaške vlade bo cena prestrukturiranje Uljanika približno 800 milijonov evro. Stroške naj bi v enakem razmerju razdelili strateški partner in država. Za načrt prestrukturiranja je treba dobiti tudi zeleno luč Evropske komisije.

Odločitev o novem strateškem partnerju sta danes sprejela upravni in nadzorni odbor Uljanik grupe, ki ji zaradi insolventnosti grozi stečaj. V sestavi skupine sta ladjedelnici Uljanik v Pulju in 3. maj na Reki, ki imata že več kot štiri mesece blokirane račune.

V današnjem sporočilu na borzi niso pojasnili svoje odločitve niti navedli, ali se je še kdo potegoval za vstop v Uljanik.

Napovedali so, da bodo podpisali pogodbo z novim strateškim partnerjem, ki se bo obvezal, da bo z upravo Uljanika pripravil izvedljiv načrt prestrukturiranja skupine.

Uljanik je konec decembra lani razveljavil strateško partnerstvo z družbo Kermas energija, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Danka Končarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar