FinD - Novice - Leben v spremembe zakona o varstvu okolja z javnimi posveti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.2.2019

Leben v spremembe zakona o varstvu okolja z javnimi posveti

Ljubljana, 07. februarja (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor intenzivno pripravlja spremembe zakona o varstvu okolja, ki je krovni zakon na področju zaščite okolja v Sloveniji. Okoljski minister Jure Leben se želi v tem procesu posvetovati s čim širšim krogom deležnikov, zato bo ministrstvo v prihodnjih mesecih pripravilo pet javnosti odprtih posvetov.

Leben poudarja, da si ob snovanju sprememb zakonodaje na področju varstvu okolja želi "širok konsenz o ključnih spremembah, saj bodo le-te v prihodnosti bistveno vplivale na naš vsakdan". Zato okoljsko ministrstvo v prihodnjih dneh pripravlja javne posvete.

Prvi posvet, ki bo namenjen razpravi o ureditvi področja ravnanja z odpadki, se bo odvil prihodnjo sredo v sodelovanju z državnim svetom. "Cilj posveta je razprava o sistemski ureditvi na področju ravnanja z odpadki v Sloveniji, saj si nihče ne želi ponovitve situacije iz leta 2018, ko se je Slovenija praktično utapljala v odpadkih," je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Zainteresirana in strokovna javnost bo zato razpravljala o vzpostavitvi učinkovitega sistema ravnanja s komunalnimi odpadki in njim podobnimi odpadki iz proizvodne in storitvene dejavnosti. Namen posveta je skupaj poiskati rešitve za izboljšanje ravnanja z odpadki skozi celoten proces od zbiranja, prevzema, prevoza, predelave in obdelave ter nenazadnje tudi odpreti razpravo o najboljših možnostih njihovega odstranjevanja, torej odlaganja ali termične obdelave. Prikazali bodo tudi primere dobrih praks v tujini.

V nadaljevanju se obetajo še štirje posveti. Drugi posvet bo 14. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, namenjen pa bo strokovni razpravi glede prednosti in potencialnih nevarnosti energetske izrabe komunalnih odpadkov. "Gre za kontroverzno temo, ki v strokovni in laični javnosti buri nemalo duhov. Namen posveta je predvsem odpreti razpravo o termični obdelavi odpadkov, pri čemer bodo na posvetu sodelovali tudi predstavniki nevladnih organizacij," pravijo na ministrstvu.

Konec marca sledita še posveta na temo v preteklosti onesnaženih območij ter na temo uveljavitve načela onesnaževalec plača. V aprilu bo sledil zadnji v sklopu vsebinskih posvetov, in sicer o dimnikarskih storitvah, zlasti v luči prepoznavanja nujnosti evalvacije nove zakonodaje na tem področju ter pozivov stroke, da je mestoma zakon potreben vsebinskih dopolnitev in sprememb.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar