FinD - Novice - Apple v Franciji dosegel dogovor o plačilu davkov za nazaj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.2.2019

Apple v Franciji dosegel dogovor o plačilu davkov za nazaj

Pariz, 05. februarja (STA) - Ameriški tehnološki velikan Apple je s francoskimi oblastmi dosegel dogovor o plačilu davkov za preteklo 10-letno obdobje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prva je o tem poročala francoska revija L'Express, ki je navedla tudi, da se bo v francosko državno blagajno steklo skoraj 500 milijonov evrov.

Apple se je s francoskimi oblastmi v tajnosti poravnal lani decembra. Neimenovani vir je vsoto potrdil tudi za AFP.

"Francoska davčna uprava je nedavno zaključila večletno revizijo francoskih računov podjetja. Prilagoditev bomo objavili v javnih računih," so sporočili iz Appla.

"Zavedamo se pomembne vloge, ki jo imajo davki za družbo, in plačujemo naše davke v vseh državah, kjer delujemo, v skladu z zakonodajo in praksami v veljavi na lokalni ravni," so še dodali.

Po navedbah L'Expressa je dogovor posledica večmesečnih pogajanj med Applom in francoskimi davčnimi oblastmi. Ti so se osredotočali na majhne prihodke, ki jih je podjetje vknjižilo v Franciji, medtem ko je prodaja v Evropi cvetela, še posebej na račun telefonov iphone.

Prihodki, ki jih je Apple ustvaril v Evropi, so se med letoma 2008 in 2017 povečali sedemkratno; s 6,6 milijarde evrov na 47,7 milijarde evrov. Večino teh prihodkov je Apple prijavil na Irskem, kjer ima podjetje evropski sedež.

Irska je z nizko obdavčitvijo podjetij pritegnila številne multinacionalke. Se pa v zadnjih letih krepijo očitki, da podjetja prilagajajo svoje računovodske izkaze tako, da davkov ne plačajo tam, kjer dejansko ustvarijo prihodke, ampak v državah z nizko obdavčitvijo.

Francoski dogovor z Applom sledi podobnemu z Amazonom, ki je pristal na plačilo 252 milijonov dolarjev (202 milijona evrov) za pokritje davkov v letih od 2006 do 2010.

Francija je vodilna med državami članicami unije v prizadevanjih za določitev evropske minimalne stopnje davka za podjetja, kot so Apple, Google in Amazon, po vsej EU. Sama naj bi še ta teden predstavila zakonodajo, ki bi tak davek uvedla v državi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar