FinD - Novice - Na voljo spodbude za prilagoditev kmetij podnebnim spremembam in za naložbe
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.2.2019

Na voljo spodbude za prilagoditev kmetij podnebnim spremembam in za naložbe

Ljubljana, 01. februarja (STA) - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes v uradnem listu objavilo dva javna razpisa za naložbe v osnovna sredstva v višini 21,6 milijonov evrov. Prilagoditvi kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe je namenjenih 6,6 milijona evrov, 15 milijonov evrov pa za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov.

"Podpore so namenjene nadaljnjemu izboljšanju konkurenčnosti živilsko-predelovalne panoge, modernizaciji opreme in objektov ter njihovi večji okoljski in energetski učinkovitosti. Pričakujemo, da bodo s tem tudi ustvarjeni pogoji za rast podjetij in ustvarjanje novih delovnih mest. Na kmetijah pa se z naložbami pričakuje predvsem dvig dodane vrednosti kmetijskim proizvodom in njihovo uspešnejše trženje," so poudarili na ministrstvu.

Pri obeh razpisih je velik poudarek namenjen naložbam, ki prispevajo k horizontalnim ciljem EU na področju blažitve podnebnih sprememb in prilagajanju nanje, varovanju okolja ter spodbujanju inovacij. Tako se bodo pri ocenjevanju vlog v večjem deležu upoštevali ekonomski vidik naložbe in prispevek k horizontalnim ciljem.

"Spodbujamo naložbe, ki se nanašajo na predelavo ali trženje kmetijskega proizvoda iz sektorjev sadja, zelenjave, žita ali prašičjega mesa," so izpostavili.

Tako bodo podprli ureditev objektov oz. nakup opreme za namen predelave ali trženja kmetijskih proizvodov, skladiščnih zmogljivosti oz. nakup opreme za namen skladiščenja, objektov oz. nakup opreme za oskrbo z vodo ter posodobitev sistemov za varčno uporabo vode, shranjevanje vode, ureditev greznic in čistilnih naprav, lovilcev maščob oz. naprav za obdelavo odpadnih voda, ureditev objektov oz. nakup opreme za proizvodnjo električne in toplotne energije za potrebe predelave ali trženja kmetijskih proizvodov za lastno porabo, nakup opreme za posodobitev energetsko učinkovitih ogrevalnih sistemov, nakup energetsko varčnejše opreme ter rekonstrukcijo objektov, ki prispeva k zmanjšanju toplotnih izgub z uporabo materialov z večjo toplotno izolativnostjo, pa tudi nakup opreme in naprav, ki povečujejo varnost pri delu.

Poleg omenjenih pa so podpore na voljo še za predelavo kmetijskih proizvodov za nakup mobilnega predelovalnega obrata in naložbe v obrat za uporabo stranskih proizvodov, ostankov in drugih neživilskih surovin ter za trženje kmetijskih proizvodov za ureditev prodajnih in degustacijskih prostorov, nadgradnjo lastnih mobilnih prodajaln oz. nakup pripadajoče opreme, namenske aparate za prodajo ter opremo za namen dostave in ohranjanja kakovosti kmetijskih proizvodov.

Od skupno 15 milijonov evrov podpor za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov je sicer šest milijonov evrov namenjenih za nosilce kmetij ali nosilce dopolnilne dejavnosti na kmetiji ter devet milijonov evrov namenjenih za samostojne podjetnike posameznike, zadruge, zavode in gospodarske družbe.

Kmetje medtem lahko nepovratna sredstva za prilagoditev kmetijskih gospodarstev na podnebne spremembe pridobijo za nakup in postavitev mrež proti toči, rastlinjakov in pripadajoče opreme, ureditev trajnih nasadov tržno primernejših sort in izboljšanja tehnologije pridelave ter ureditve namakalnih sistemov. Del sredstev je posebej namenjen tudi naložbam majhnih kmetij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar