FinD - Novice - V veljavi dokončni zaščitni ukrepi EU na uvoz jeklenih izdelkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.2.2019

V veljavi dokončni zaščitni ukrepi EU na uvoz jeklenih izdelkov

Bruselj, 02. februarja (STA) - V veljavo danes stopajo dokončni zaščitni ukrepi EU na uvoz izdelkov iz jekla, ki so jih v Bruslju predstavili v petek. Dokončni ukrepi nadomeščajo začasne, ki jih je EU uvedla julija kot odziv na odločitev ZDA o uvedbi carin. Za 26 kategorij izdelkov dokončni ukrepi določajo kvote, nad katerimi se bo uporabljala dajatev v višini 25 odstotkov.

Tarifne kvote so podobne kot pri začasnih zaščitnih ukrepih, ki so bili v veljavi doslej. Carine v višini 25 odstotkov bodo uvedli, ko bo uvoz presegel povprečni obseg uvoza zadnjih treh let. Dokončni zaščitni ukrepi v celoti ohranjajo običajen obseg uvoza v EU, tarifne kvote pa se bodo postopno povečevale.

Za glavne dobaviteljice bodo veljale tudi posamične kvote, določene na podlagi njihovega preteklega uvoza. Dokončni zaščitni ukrepi se lahko uporabljajo do treh let, v primeru spremenjenih okoliščin pa se lahko revidirajo.

Preiskava Bruslja, uvedena marca lani, je namreč pokazala, da uvoz jekla v EU občutno narašča, kar resno ogroža evropske jeklarje, ki so v slabšem konkurenčnem položaju. Prav tako je preiskava, kot so izpostavili v Bruslju, pokazala na nepoštene trgovinske prakse nekaterih večjih partneric.

ZDA so namreč marca uvedle 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija, pri čemer so sprva iz ukrepa izvzele uvoz iz EU, Kanade in Mehike, z junijem pa tudi teh izjem ni bilo več, zato so se ta gospodarstva, tudi EU, odločila za povračilne ukrepe.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar