FinD - Novice - Nenadzorovani brexit lahko spodkoplje trg zelenjave v Evropi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.2.2019

Nenadzorovani brexit lahko spodkoplje trg zelenjave v Evropi

Berlin, 04. februarja (STA) - Proizvajalci zelenjave v Evropi, zlasti v Nemčiji, se bojijo, da bi nenadzorovani izhod Velike Britanije iz EU porušil zakonitosti trga zelenjave v Evropi. Ob nenadzorovanem brexitu bi denimo Nizozemska ob dolgih čakalnih dobah vstopa na Otok morala preusmeriti dobavo zelenjave v druge evropske države, s čimer bi cene strmoglavile.

Če bi morala Nizozemska ali druge države EU preusmeriti prekomerne količine zelenjave, kot sta paradižnik in paprika, bi prišlo do prevelike ponudbe. S tem bi cene drastično padle, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Po izkušnjah lahko petodstotna prekomerna ponudba sveže zelenjave povzroči 50-odstotni padec cene, ki jo dobijo proizvajalci," je ponazoril eden vodilnih v združenju nemške vrtnarske industrije Jochen Winkhoff.

Tako se takšnega scenarija zelo bojijo v Nemčiji, saj ta država nizozemskim kmetom predstavlja največji izvozni trg. A to bi bila katastrofa tudi za nizozemski trg zelenjave, saj je Velika Britanija za Nemčijo in Belgijo njegova tretja največja izvozna destinacija.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar