FinD - Novice - Slovenija bo odgovorila Bruslju glede proračunskega načrta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.2.2019

Slovenija bo odgovorila Bruslju glede proračunskega načrta

Ljubljana, 04. februarja (STA) - Slovenija bo danes po napovedih Evropski komisiji posredovala pojasnila glede posodobljenega osnutka proračunskega načrta za letos. Bruselj je Slovenijo k pojasnilom glede skladnosti načrtovanega fiskalnega napora z evropskimi proračunskimi pravili pozval v petek, ministrstvo za finance pa ima čas za odgovor do konca današnjega delovnega dne.

Slovenija je posodobljen osnutek proračunskega načrta Bruslju posredovala prejšnji petek, potem ko je predlog rebalansa poslala tudi v potrditev državnemu zboru. Komisija je odgovor s sredinim datumom v petek objavila na svoji spletni strani.

V Bruslju jemljejo na znanje, da posodobljeni proračunski osnutek predvideva javnofinančni presežek v vrednosti 0,55 odstotka BDP v tem letu, ter da se zahvaljujoč pozitivnemu gospodarskemu ciklu pričakuje nadaljnje zniževanje javnega dolga na 66 odstotkov BDP do konca leta.

A ob tem izpostavljajo, da posodobljeni načrt predvideva nominalno stopnjo rasti izdatkov pri 4,5 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka.

V pismu tudi izpostavljajo, da bi bile dobrodošle nadaljnje informacije o natančni sestavi strukturnega napora in razvoju izdatkov, predvidenih v posodobljenem proračunskem načrtu, tako da bi bilo mogoče razumeti, kako naj bi se Slovenija izognila tveganju znatnega odstopanja od priporočenih fiskalnih ciljev.

Članice območja evra morajo v skladu z evropskimi proračunskimi pravili, okrepljenimi v minuli finančni krizi, vsako leto do sredine oktobra v Bruselj poslati osnutke proračunskih načrtov za naslednje leto. Slovenija, ki je septembra lani dobila novo vlado, je to storila, a na podlagi predpostavke nespremenjenih politik. Oktobra jo je komisija pozvala, naj ji čim prej posreduje posodobljen načrt.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar