FinD - Novice - Bruselj nad osem bank zaradi suma nepravilnosti pri prodaji obveznic
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.2.2019

Bruselj nad osem bank zaradi suma nepravilnosti pri prodaji obveznic

Bruselj, 31. januarja (STA) - Evropska komisija je zaradi suma manipuliranja pri prodajah državnih obveznic v času krize začela preiskovati osem evropskih bank, ki naj bi z domnevnim početjem izkrivljale konkurenco na tem trgu. Bruselj preverja, ali so posredniki v bankah - teh niso navedli - ilegalno izmenjavali občutljive informacije o obveznicah.

Trgovalni posredniki v osmih evropskih bank naj bi v obdobju od leta 2007 do 2012, torej na višku gospodarske krize, sodelovali in si izmenjali informacije o državnih obveznicah. Komunikacija med njimi naj bi pogosto potekala v spletnih klepetalnicah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskava se tako nanaša na določene posrednike v osmih bankah in ne pomeni, da je bilo to splošno početje na trgu obveznic. V Bruslju so ob tem poudarili, da začetek poizvedovanja ne prejudicira izida preiskave.

Obtožene banke se bodo lahko opredelile do sumov Evropske komisije. Če je odgovori ne bodo prepričali, lahko sproži polno preiskavo.

Če bi Bruselj ugotovil, da so banke kršile evropsko zakonodajo, bi jih lahko doletela kazen v višini do 10 odstotkov letnih prihodkov.

V komisiji niso navedli bank, kje naj bi prišlo do domnevnih nepravilnosti, so pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP to potrdili v bankah Credit Suisse, Credit Agricole in Deutsche Bank.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar