FinD - Novice - Italija zašla v recesijo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2019

Italija zašla v recesijo

Milano, 31. januarja (STA) - Italija je v zadnjem lanskem četrtletju zašla v recesijo. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je po 0,1-odstotnem padcu v tretjem četrtletju v zadnjem trimesečju znižal za 0,2 odstotka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil italijanski statistični urad Istat.

Najnovejši podatki pomenijo močan pritisk na populistično vlado tretjega največjega evropskega gospodarstva, ki je oblast prevzela junija lani s predvolilnimi obljubami predvsem o krepitvi pomoči najrevnejšim, že decembra pa je, da je pod streho spravila proračun in pomirila finančne trge, morala oklestiti zelo ambiciozne in drage cilje.

Italijanski premier Giuseppe Conte je novico izvedel na poslovni konferenci, ki se je danes udeležuje v Milanu. "Analitiki nam napovedujejo, da bomo v nekoliko slabšem položaju še v začetku letošnjega leta," je dejal in krivdo za stanje pripisal upočasnjevanju gospodarstva v najpomembnejših trgovinskih partnericah, kot sta Kitajska in Nemčija. Ob tem je pomiril: "Obstajajo znaki, da bo gospodarstvo okrevalo v drugi polovici leta."

Italijanski statistični urad je sicer padec BDP pripisal slabšim razmeram v industriji, negativen prispevek pa so zabeležili tudi v kmetijstvu, medtem ko je storitveni sektor stagniral.

Italija je tako prva med državami članicami EU in tudi prva od industrijsko najbolj razvitih držav na svetu (G7), ki je znova zašla v recesijo. Pred dvema tednoma, ko so se že kazali prvi znaki recesije, je italijanska centralna banka znižala napoved letne gospodarske rasti z enega na 0,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar