FinD - Novice - Zvišati je treba produktivnost in več vlagati v razvoj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.1.2019

Zvišati je treba produktivnost in več vlagati v razvoj

Ljubljana, 31. januarja (STA) - Pred slovenskimi podjetji je izziv zvišanja produktivnosti, da bo dodana vrednost omogočala višje plače, meni ustanovitelj, direktor in večinski lastnik družbe KLS Ljubno Bogomir Strašek, ki mu je Združenje Manager v sredo podelilo priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta. Več bi morali po njegovem mnenju vlagati tudi v razvoj.

Strašek je priznanje za življenjsko delo označil kot "obliž na rane, ki jih dobiš v vseh teh bitkah". Poudaril je, da se je moral na svoji karierni poti soočiti z zelo zahtevnimi gospodarskimi razmerami, ki si jih mladi menedžerji danes težko predstavljajo. "Še bolj pomembno pa je, če bodo to priznanje opazili mladi in sledili takšni poti," je dodal.

Družba KLS Ljubno, specializirana za proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo, dosega 115.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, produktivnost so od leta 2000 povečali za desetkrat. Recept za takšne rezultate je po Straškovih besedah v nenehnem napredku na vseh področjih. "V poslu ni treba odkrivati tople vode. Ključ do uspešnega poslovanja je v treh elementih: visoki cenovni konkurenčnosti, visoki kakovosti proizvodov in storitev ter pravočasni dobavi strankam," je poudaril.

Družba, s katero je povezan že 47 let, je postala tudi eno najbolj avtomatiziranih in robotiziranih podjetij v svoji dejavnosti na svetu. Avtomatizacija in robotizacija sta po njegovem mnenju tudi predpogoj za uspešno digitalizacijo poslovanja, ki jo vidi kot enega ključnih orodij za povečanje produktivnosti.

Tako kot številna druga podjetja se tudi KLS Ljubno, ki trenutno zaposluje 250 ljudi, vse pogosteje sooča s pomanjkanjem ustreznih kadrov. "Kadri so velika težava. V prvi vrsti primanjkuje ljudi, zlasti pa manjka usposobljenih kadrov za visokotehnološka proizvodna dela," je dejal. Opozoril je tudi na primere, ko mladi v izobraževalnem procesu ne dobijo dovolj temeljnih znanj za učinkovito delo.

Da bi mlade talente zadržali v Sloveniji, jim je treba po Straškovem mnenju med drugim zagotoviti primerno zaposlitev že takoj po končanem šolanju in primerljivo plačilo. Prepričan je sicer, da bega možganov v nobenem primeru ne bi mogli popolnoma zajeziti, saj nekateri mladi pač želijo v tujino.

Strašek se pridružuje pozivom gospodarstvenikov k zmanjšanju davčne obremenitve plač. Poudarja pa, da mora vodstvo podjetij v prvi vrsti produktivnost zvišati do te mere, da bo dodana vrednost omogočala višje plače. Več bi morali po njegovem mnenju vlagati tudi v razvoj.

V zadnjih mesecih je slišati tudi vse več pozivov analitikov k pripravi na ohlajanje gospodarstva. Krčenje obsega naročil v KLS Ljubno že močno občutijo, predvsem zaradi padanja prodaje avtomobilov. Prodaja se jim je lani tako skrčila za štiri odstotke. "To ne pomeni nič dobrega," je prepričan Strašek.

Za letos pričakuje približno desetodstotno rast prodaje. "Ostajamo optimisti, saj smo lani razvili 71 novih proizvodov, ki prinesejo nove posle," je pojasnil. KLS veliko večino proizvodov izvozi, njihovi glavni trgi pa so Evropa, Kitajska in Severna Amerika.

Za investicije bodo letos namenili približno 15 milijonov evrov. Trenutno gradijo nove proizvodne hale, za kar bodo namenili približno 20 odstotkov navedenega zneska, večino pa bodo vložili v nove tehnologije, razvoj proizvodov in posodabljanje proizvodnih procesov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar