FinD - Novice - Lek v Sloveniji širi nabor zdravilnih učinkovin za inovativna zdravila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.1.2019

Lek v Sloveniji širi nabor zdravilnih učinkovin za inovativna zdravila

Basel/Ljubljana, 30. januarja (STA) - Farmacevtska družba Lek, ki sodi pod okrilje švicarskega Novartisa, je lani glede na zastavljene cilje poslovala zelo uspešno. Lek v Sloveniji širi nabor proizvodnje zdravilnih učinkovin za inovativna zdravila, poslovnih rezultatov pa v družbi javno ne razkrivajo. Družba je lani redno zaposlila še 370 sodelavcev.

Kot so spomnili v Leku, so lani v Mengšu začeli proizvajati tri zdravilne učinkovine za inovativna zdravila, ki bodo na trg prišla v prihodnjih letih. Na drugih Lekovih lokacijah pa so lani začeli izvajati končne faze proizvodnje nekaterih inovativnih zdravil.

V Mengšu so sodelovali pri razvoju treh novih Sandozovih podobnih bioloških zdravil, ki so prišla na trg v lanskem letu, sodelujejo pa tudi v različnih fazah razvoja inovativnih bioloških zdravil. Na lokaciji sicer, kot so spomnili, gradijo nov objekt za proizvodnjo bioloških učinkovin, ki bo še okrepil vlogo te lokacije kot ključnega Novartisovega centra za biotehnologijo. Vrednost naložbe je ocenjena na 38 milijonov evrov.

Od leta 2003 je Novartis v Sloveniji sicer vložil za več kot 2,3 milijarde evrov - več kot polovica je bila namenjena razvoju, drugo pa posodabljanju in razširitvi proizvodnih kapacitet.

Medtem pa je Lek na lokaciji v Prevaljah že lani začel proizvajati tudi novo obliko pediatričnih disperzibilnih tablet Amoksiklav, ki je bolniku bolj prijazna. Lek, ki je imel konec lanskega leta 4085 redno zaposlenih, je ob tem nadaljeval optimizacijo in prilagoditve proizvodne mreže po Sloveniji, s čimer uresničuje Novartisovo strategijo osredotočanja na bolnikom prilagojena in personalizirana zdravila v manjših količinah ter zdravila z visoko dodano vrednostjo, podobna biološka zdravila in digitalne terapije.

"Lek je v letu 2018 z rastjo tržnega deleža, ki znaša 30,1 odstotka, utrdil položaj drugega največjega ponudnika generičnih zdravil v Sloveniji in v segmentu zdravil brez recepta okrepil vlogo tržnega vodje," so še dodali v družbi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar