FinD - Novice - EU Mastercardu naložila 570 milijonov evrov kazni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.1.2019

EU Mastercardu naložila 570 milijonov evrov kazni

Bruselj, 22. januarja (STA) - Bruselj je podjetju za procesiranje plačil s kreditnimi in plačilnimi karticami Mastercard, ki ga preiskuje že leta, naložil plačilo 570 milijonov evrov kazni zaradi oviranja konkurence. Mastercardova pravila bankam namreč preprečujejo, da bi ponudile nižje medbančne provizije trgovcem na drobno v državi članici Evropskega gospodarskega prostora.

Kot je Evropska komisija pojasnila že v leta 2015 objavljenem predhodnem stališču, Mastercardova pravila bankam preprečujejo, da bi ponudile nižje medbančne provizije trgovcem na drobno v državi članici Evropskega gospodarskega prostora, v kateri so medbančne provizije morda višje.

Trgovci na drobno tako ne morejo uživati ugodnosti nižjih provizij drugje, prav tako je lahko ovirana čezmejna konkurenca med bankami, kar pomeni kršitev evropskih protimonopolnih pravil ter škodo tako za potrošnike kot trgovce, je danes poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Komisija je v leta 2015 poslanem obvestilu o nasprotovanju trdila tudi, da Mastercardove medbančne provizije za transakcije v EU z Mastercardovimi karticami, izdanimi drugje po svetu, kršijo evropska protimonopolna pravila, saj Mastercard umetno določa visoko minimalno ceno za izvedbo teh transakcij.

Komisija Mastercard in drugega takšnega ponudnika Visa zaradi provizij, ki jih zaračunavata, preiskuje že več let. Potrošniki in trgovci na drobno so se namreč pritoževali, da jim Mastercard in Visa pobirata preveč. Visa je leta 2013 provizije znižala za do 60 odstotkov in pristala na reformo svojih pravil, da bi pospešila čezmejno konkurenco.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar