FinD - Novice - Unctad: Tuje neposredne investicije lani upadle za 19 odstotkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.1.2019

Unctad: Tuje neposredne investicije lani upadle za 19 odstotkov

Ženeva, 21. januarja (STA) - Obseg tujih neposrednih investicij je globalno gledano lani upadel za 19 odstotkov na 1200 milijard dolarjev. Glavni razlog je ameriška davčna reforma, ki je denar ameriških podjetij pritegnila nazaj v domačo državo, je danes v prvi oceni zapisala Konferenca ZN za trgovino in razvoj (Unctad).

Unctad je velik del krivde za padec investicij pripisal ameriški davčni reformi, ki je številna ameriška podjetja spodbudila k vlaganjem doma namesto v tujini. Pritok tujih investicij v ZDA je zdrsnil za 18 odstotkov na 226 milijard dolarjev, a so ZDA kljub temu ostale največja prejemnica tujih neposrednih investicij, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Sledila je Kitajska s 142 milijardami dolarjev tujih investicij, kar je pomenilo triodstotno rast, za njo pa se je uvrstila Velika Britanija s 122 milijardami dolarjev oz. zvišanjem za 20 odstotkov. K slednjemu je med drugim pripomogel milijardni prevzem britanske televizije Sky.

"Kljub veliki negotovosti, povezani z brexitom, je britanska vlada okrepila svoja prizadevanja za spodbujanje novih investicij," je ocenil direktor Unctadove enote za investicije in podjetja James Zhan.

Največje rasti tujih neposrednih investicij se lahko veseli Španija z 269-odstotnim plusom (z 19 na 70 milijard dolarjev).

Na splošno pa je neto pritok investicij v Evropo usahnil za 73 odstotkov na 100 milijard dolarjev, kar je najnižja raven od 90. let prejšnjega stoletja. Tudi za to so kriva ameriška podjetja, ki so umaknila svoj denar iz hčerinskih družb na Irskem, v Švici in drugje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar