FinD - Novice - Sodišče zavrnilo Ghosnovo zahtevo za določitev varščine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.1.2019

Sodišče zavrnilo Ghosnovo zahtevo za določitev varščine

Tokio, 15. januarja (STA) - Tokijsko sodišče je danes zavrnilo zahtevo nekdanjega prvega moža Nissana Carlosa Ghosna, naj določi varščino, proti plačilu katere bi se poslovnež pred obtožbami o finančnih malverzacijah branil s prostosti. To pomeni, da bo Ghosn najverjetneje ostal v zaporu do začetka sojenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v Tokiu je danes sporočilo, da je bila zahteva Ghosnovih odvetnikov za določitev varščine zavrnjena. 64-letni poslovnež brazilsko-libanonsko-francoskih korenin bo tako do začetka sojenja najverjetneje za zapahi. Kdaj bi lahko sojenje steklo, ni jasno, po oceni Ghosnovih odvetnikov pa bi lahko do tega prišlo šele čez šest mesecev.

V prvi točki obtožnice poslovnežu očitajo, da je skupaj s svojo desno roko, ameriškim menedžerjem Gregom Kellyjem, v Nissanu prikril okoli polovico svojega prihodka v petih fiskalnih letih od 2010 naprej.

Drugi sklop očitanih mu dejanj naj bi zagrešil v treh nadaljnjih fiskalnih letih, ko naj bi nadaljeval z enako sporno prakso. Cilj naj bi bil izogniti se kritikam, da je njegova plača previsoka.

Preiskava poteka tudi v smeri, da je Ghosn svoje zasebne investicijske izgube prenesel v Nissanove knjige. V tem okviru naj bi tudi uporabil Nissanova sredstva za poplačilo savdskega sovlagatelja.

Minuli teden se je Ghosn prvič po aretaciji 19. novembra lani pojavil pred sodiščem in zanikal vse obtožbe. Njegova žena Carole Ghosn trdi, da je njen mož pridržan v zelo ostrih razmerah in da ga nenehno zaslišujejo, da bi izsilili njegovo priznanje.

Ghosnova aretacija je izpostavila globok razkol v zavezništvu, ki ga je ustvaril med Nissanom, Mitsubishi Motorjem in Renaultom. Medtem ko sta ga obe japonski podjetji nemudoma odstavili z vodilnih položajev, mu Renault stoji ob strani, češ da revizije poslovanja koncerna doslej niso pokazale nobenih nepravilnosti.

Nekateri menijo, da je Ghosnova aretacija poskus Nissana izboriti si drugačen položaj v zavezništvu z Renaultom. Japonski partner je namreč manjši, a beleži najboljše poslovne rezultate. Nissanov glavni izvršni direktor Hiroto Saikawa je sicer taka ugibanja označil za "absurdna".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar