FinD - Novice - Za nemškim trgom dela najboljše leto od združitve
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.1.2019

Za nemškim trgom dela najboljše leto od združitve

Berlin, 02. januarja (STA) - V Nemčiji je bilo lani v povprečju zaposlenih 44,8 milijona ljudi, kar na letni ravni predstavlja 1,3-odstotno rast, je danes objavil nemški statistični urad. Glede na preliminarne številke gre za najvišjo raven zaposlenih po združitvi vzhodnega in zahodnega dela Nemčije leta 1990.

Ob objavi najnovejših podatkov so v statističnem uradu izpostavili, da sta več zaposlenih Nemcev ter velik priliv delavcev iz tujine nadoknadila negativne učinke starajoče se nemške populacije.

Število zaposlenih se je lani povečalo za 638.000, ugodne razmere na trgu dela pa so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pomenile, da je bilo manj ljudi samozaposlenih. Takšnih je bilo lani le 4,22 milijona, kar je najnižja številka po letu 2003.

Prvi mož zvezne agencije za delo Detlef Scheele je za dpa povedal, da z optimizmom zrejo tudi v prihodnost, a rast ne bo tako dinamična kot je bila lani. Vodja münchenskega inštituta Ifo Clemens Fuest medtem pričakuje, da bo leto 2019 za nemški trg dela znova rekordno, kljub tveganjem, ki jih predstavljajo trgovinske napetosti in brexit.

Visoka stopnja zaposlenosti je povezana tudi z nizko stopnjo brezposelnosti. Ta je bila nazadnje zabeležena pri 4,8 odstotka. Število brezposelnih se v Nemčiji sicer spušča proti dvema milijonoma, a Scheele ne verjame, da bo meja letos prebita. Ob tem je še opozoril, da največjo grožnjo nemškemu trgu dela predstavlja pomanjkanje kvalificiranih delavcev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar