FinD - Novice - Sredstva za višje stroške dela bo vlada zagotovila iz obstoječih virov financiranja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.12.2018

Sredstva za višje stroške dela bo vlada zagotovila iz obstoječih virov financiranja

Ljubljana, 28. decembra (STA) - Vlada bo v okviru obstoječih virov financiranja zagotovila, da bodo sredstva za višje stroške dela, ki ji prinaša sporazum s sindikati javnega sektorja, upoštevana pri usklajevanju predlogov finančnih načrtov, so na ministrstvu za javno upravo zapisali v odzivu na opozorila socialnih zavodov, da sredstva za višje plače še niso zagotovljena.

Na ministrstvu so spomnili, da se plače zaposlenih v subjektih javnega sektorja financirajo iz državnega in občinskih proračunov ter zavoda za zdravstveno zavarovanje in zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prav tako se financirajo iz taks, pristojbin, rtv-naročnine in drugih virov, kot so plačilo oskrbovalnine v domu starejših in plačilo dijaških domov.

Slabih 60 odstotkov financiranja plač zaposlenih v javnem sektorju bremeni državni proračun, osem do devet odstotkov občinske proračune, 23 odstotkov obe socialni blagajni, okoli 10 odstotkov financiranja plač pa je iz drugih virov.

Kot so zapisali na ministrstvu, bo vlada v okviru svojih pristojnosti in obstoječih sistemov financiranja zagotovila, da bodo za potrebe neposrednih in posrednih proračunskih uporabnikov sredstva za stroške dela "upoštevana pri usklajevanju predlogov finančnih načrtov neposrednih uporabnikov in pri pripravi izhodišč za pripravo finančnih načrtov posrednih uporabnikov".

Skupnost socialnih zavodov Slovenije namreč poziva predsednika vlade Marjana Šarca, da takoj začne uresničevati zagotovila, da bo vlada priskrbela sredstva za pokritje dogovorjenih dvigov plač, kot jih predvideva sporazum s sindikati javnega sektorja. A čeprav je del ukrepov iz dogovora s sindikati v veljavi že od 12. decembra, 1. januarja 2019 pa se bo prvič povečala tudi minimalna plača, potrebna sredstva za pokritje višjih stroškov dela še vedno niso zagotovljena, so poudarili.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar