FinD - Novice - Industrijska proizvodnja v območju evra in celotni EU oktobra z rastjo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.12.2018

Industrijska proizvodnja v območju evra in celotni EU oktobra z rastjo

Luxembourg, 12. decembra (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje se je oktobra po sezonsko prilagojenih podatkih tako v območju z evrom kot v celotni EU zvišala za 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Medletno se je v območju z evrom povečala za 1,2 odstotka, v EU pa za 1,3 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila drugo najvišjo rast.

V območju z evrom je proizvodnja investicijskega blaga na mesečni ravni zrasla za en odstotek, trajnih dobrin za široko potrošnjo za 0,4 odstotka, dobrin za vmesno porabo pa za 0,2 odstotka. Proizvodnja netrajnih dobrin za široko potrošnjo je ostala nespremenjena, proizvodnja energije pa je upadla za 1,7 odstotka.

V EU se je proizvodnja investicijskega blaga povečala za 0,8 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin za 0,6 odstotka, dobrin za vmesno porabo in netrajnih dobrin pa za 0,3 odstotka. Proizvodnja energije se je zmanjšala za 1,4 odstotka.

V medletni primerjavi so rast oktobra v območju z evrom zabeležili v proizvodnji investicijskega blaga (3,7 odstotka) in netrajnih dobrin (1,2 odstotka), proizvodnja trajnih dobrin pa je ostala nespremenjena. Upadle so vrednosti proizvodnje dobrin za vmesno porabo (-0,4 odstotka) in energije (-3,1 odstotka).

V celotni osemindvajseterici se je proizvodnja investicijskega blaga na letni ravni povečala za 3,3 odstotka, proizvodnja netrajnih dobrin za 1,5 odstotka, trajnih dobrin za 1,2 odstotka in dobrin za vmesno porabo za 0,1 odstotka. Proizvodnja energije je medtem upadla za 1,7 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat pridobil podatke, so najvišjo mesečno rast vrednosti industrijske proizvodnje zabeležile Litva (7,4 odstotka), Slovenija (2,5 odstotka) ter Madžarska in Švedska (2,1 odstotka), največji padec pa Finska (-2,6 odstotka), Grčija (-1,5 odstotka) in Latvija (-1,2 odstotka).

V primerjavi z oktobrom lani je bila medtem vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji višja za 3,9 odstotka. Najvišjo rast v medletni primerjavi so sicer med članicami EU zabeležile Litva (9,2 odstotka), Irska (6,1 odstotka) in Poljska (pet odstotkov). Največji padec je bil medtem na Hrvaškem (-2,4 odstotka), v Latviji (-1,9 odstotka) in v Grčiji (minus en odstotek).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar