FinD - Novice - Nova občinska vodstva bodo povabljena k razpravam o spremembi financiranja in pokrajinah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.12.2018

Nova občinska vodstva bodo povabljena k razpravam o spremembi financiranja in pokrajinah

Ljubljana, 03. decembra (STA) - Potem ko so volivci v nedeljo izbrali še preostale župane, se bodo nova ali stara vodstva znova spopadla z izzivi lokalne samouprave, ki sicer že leta ostajajo podobni. Medtem ko vlada napoveduje premislek o spremembi financiranja občin, predsednik republike za prihodnje leto napoveduje obujanje dialoga o ustanovitvi pokrajin.

Kot so za STA pojasnili v uradu predsednika republike, bodo predvidoma že v začetku leta pripravili delovno konferenco o smiselnosti in poti ustanavljanja pokrajin.

Premier Marjan Šarec pa je že pred dnevi napovedal aktivnosti na področju priprave sprememb sistemskega financiranja občin. Ta bi moral, kot je dejal v nedavnem pogovoru za STA, upoštevati posebnosti in potrebe občin, izrazil pa je tudi željo po oblikovanju delovne skupine na strani občin, ki bi bila vladni sogovornik pri prevetritvi nabora nalog, ki jih izvajajo občine. Šarec je sicer v nedeljo zvečer županom čestital na Facebooku in dodal, da se veseli sodelovanja.

V uradu predsednika republike pa so za STA izpostavili zavedanje pomena občin, ki "niso le razvojna, ampak tudi družbena in socialna skupnost, ki je ne more nadomestiti nobena druga". Spomnili so, da predsednik Borut Pahor ob obiskih občin - v šestih letih jih je uradno obiskal že 179 od 212 - vedno poudari, da je projekt lokalne samouprave eden uspešnejših projektov slovenske tranzicije. Kot meni, gre verjetno tudi temu projektu pripisati zasluge, da je slovensko podeželje, na katerem živi polovica vseh državljanov Slovenije, ohranilo približno enako kakovost življenja kot urbana središča.

Župani sicer pogosto izpostavljajo tudi željo po končni izvedbi regionalizacije, ki jo predvideva tudi ustava, Pahor pa je v preteklosti ob tem že izpostavil pomen povezovanja občin kot začetek procesa, a dodal, da brez zakonske podlage tega naravnega procesa ne vidi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar