FinD - Novice - Evropske borze pesimistično zrejo v Argentino
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.11.2018

Evropske borze pesimistično zrejo v Argentino

London, 30. novembra (STA) - Pred začetkom vrha držav G20 v Buenos Airesu so vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi zadržani z nakupi in indeksi se znižujejo. Z napetostjo čakajo predvsem na srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Možno je vse: od rešitve trgovinskega spora do dodatne zaostritve, ugibajo analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,28 odstotka in se giblje okoli 3165 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,39 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,41-odstoten padec. Zunaj območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,54 odstotka.

Tečaj evra se danes komajda kaj spreminja. Zjutraj so s skupno evropsko valuto na borzi v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1391 dolarja, kar je podobno kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek popoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1387 dolarja.

Ameriška centralna banka je v četrtek zvečer objavila zapisnik z zadnjega zasedanja odbora za prosti trg, iz katerega je mogoče razbrati jasne namige o vnovičnem zvišanju obrestnih mer v decembru. Vlagatelji na deviznem trgu so to pričakovali. Hkrati pa zapisnik spet namiguje, da bi se lahko zviševanje obrestnih mer ustavilo. Že v sredo je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell zmanjšal pričakovanja dodatnih zviševanj obrestnih mer, kar je močno obremenilo tečaj dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,40-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 0,21 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,81 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,03 odstotka, medtem ko so se v Južni Koreji pocenile za 0,82 odstotka in v Avstraliji celo za 1,48 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar