FinD - Novice - Članstvo Sviza podprlo stavkovni sporazum
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.11.2018

Članstvo Sviza podprlo stavkovni sporazum

Ljubljana, 29. novembra (STA) - Članstvo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na glasovanju podprlo stavkovni sporazum, ki so ga predstavniki sindikata v pogajanjih dosegli z vladno stranjo. Za podpis stavkovnega sporazuma je glasovalo 36.559 zaposlenih v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi, kar je 95,32 odstotka vseh, ki so glasovali.

Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je ob tem poudaril, da je dolžnost vlade, da zagotovi potrebna sredstva za izplačilo dogovorjenega in ne poskuša z morebitnimi poskusi prelaganja te obveznosti na zavode. Napovedal je tudi aktivnosti, ki jih bo izpeljal sindikat skupaj z drugimi prizadetimi, če bi do takšnih poskusov vseeno prišlo.

Kot je dejal, bi se mu zdelo perverzno, če bi država, ki se z zaposlenimi pri belem dnevu pogaja o zvišanju plač in pri polni zavesti podpiše sporazum, menila, da ima pravico ne dati dodatnih sredstev za normalno delovanje univerz, raziskovalnih inštitutov ali srednjih šol. Vsak tak poskus lahko sproži "le radikalno in odločno akcijo", je dejal.

Če bi večina članstva stavkovni sporazum zavrnila, bi stavkovne aktivnosti nadaljevali. Za 5. in 6. december so že imeli napovedana dva stavkovna dneva. A je nato tudi šolski sindikat prejšnji teden z vlado parafirali stavkovni sporazum, z dogovorjenimi izboljšanji plač v vzgoji in izobraževanju pa so se strinjali tudi delegati na kongresu sindikata, zdaj pa mu je zeleno luč dalo še članstvo.

Na Svizu so danes dodatno pojasnili, da podpora članov sindikata sporazumu še ne pomeni, da stavko preklicujejo, ampak jo zgolj prestavljajo. Preklic pa bo mogoč "v trenutku, ko bodo obljubljena sredstva tudi zagotovljena", so zapisali.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar