FinD - Novice - Statistiki bodo objavili zadnje podatke o gospodarski rasti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.11.2018

Statistiki bodo objavili zadnje podatke o gospodarski rasti

Ljubljana, 30. novembra (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju BDP v tretjem četrtletju. V drugem trimesečju je bila realna gospodarska rast po prvih podatkih 3,8-odstotna, v prvem polletju v celoti pa 4,2-odstotna. Pričakovati je, da se je takšna gospodarska dinamika nadaljevala tudi med julijem in septembrom.

Še nekoliko bolj spodbudno je bilo v drugem trimesečju gibanje BDP, popravljenega za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki se je glede na prvo četrtletje povečal za 0,8 odstotka, v medletni primerjavi pa za 4,3 odstotka.

Po ocenah domačih ustanov so se tudi v tretjem četrtletju ohranila razmeroma ugodna gospodarska gibanja, čeprav se je rast v evrskem območju, kamor Slovenija izvozi večino blaga, zaradi povečane negotovosti v luči trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko in še vedno ne povsem jasne slike britanskega izstopa iz EU začela ohlajati.

So se pa tudi v Sloveniji začeli v izvoznem delu gospodarstva kazati znaki umirjanja, medtem ko je spodbuda gospodarski rasti na strani domačega povpraševanja še vedno razmeroma močna.

Domače in tuje ustanove so sicer nekoliko znižale prvotna pričakovanja o letošnji gospodarski rasti Slovenije, ki se zdaj večinoma gibljejo nekoliko pod 4,5 odstotka. V prihodnjih dveh letih naj bi se ob zmanjševanju prispevka zunanje trgovine h gospodarski rasti in upočasnjevanju dinamike krepitve na nekaterih postavkah domače porabe rast nato umirjala v smeri treh odstotkov.

Statistični urad bo sicer danes med drugim objavil tudi podatke o novembrski inflaciji in oktobrskem turističnem obisku.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar