FinD - Novice - Vlada pooblastila ministre za podpis sporazumov in ostalih pravnih podlag za realizacijo dogovora s sindikati
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.11.2018

Vlada pooblastila ministre za podpis sporazumov in ostalih pravnih podlag za realizacijo dogovora s sindikati

Ljubljana, 29. novembra (STA) - Vlada je na dopisni seji pristojne ministre pooblastila za podpis stavkovnih sporazumov s sindikati javnega sektorja ter dogovora o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju. Za realizacijo vsebine sporazumov in dogovora je treba sprejeti tudi ustrezne pravne podlage. Vlada je tako že določila besedilo novele plačnega zakona.

Predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki jo vlada v DZ pošilja s predlogom za obravnavo po nujnem postopku, predvideva trajni premik izplačila napredovanj z aprila na december v vsakem letu.

V stavkovnih sporazumih in dogovoru o plačah predvidene plačne dvige pa bo treba preliti v anekse h kolektivnim pogodbam, ob krovni kolektivni pogodbi za javni sektor še h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti in kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev. Za javne agencije in vojsko bo morala vlada sprejeti spremembe uredb, s katerima se delovna mesta uvrščajo v plačne razrede.

Na dopisni seji se je tako vlada že seznanila tudi s predlogi aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev ter za njihov podpis pooblastila pristojne ministre. Ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za obrambo pa je naložila, da ji najpozneje do 6. decembra v sprejem predložita spremembe uredbe o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter spremembe uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede.

Vladni pogajalci so v tem tednu parafirali stavkovni sporazum s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, ter s sindikatom delavcev v pravosodju. Že prejšnji teden pa so stavkovne sporazume parafirali tudi s šolskim sindikatom Sviz in dvema zdravstvenima sindikatoma. Za zdaj tako odprto ostaja le še vprašanje reševanja stavkovnih zahtev policijskih sindikatov, s katerima pogajanja še potekajo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar