FinD - Novice - Preiskovalci NPU po torkovih preiskavah bančnikov podali kazensko ovadbo zoper 11 ljudi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.11.2018

Preiskovalci NPU po torkovih preiskavah bančnikov podali kazensko ovadbo zoper 11 ljudi

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v sklopu preiskav domnevno koruptivnih dejanj bančnikov podali kazensko ovadbo zoper deset znanih in eno neznano osebo. Sumijo jih 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Enega osumljenca so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so že dopoldne pojasnili, da so v torek pozno zvečer zaključili hišne preiskave, ki so jih opravili v sklopu preiskav domnevno koruptivnih dejanj bančnikov. Po koncu preiskav so iz pridržanja izpustili 11 osumljencev, enega pa so pozneje, kot so sporočili z GPU, privedli pred preiskovalnega sodnika.

NPU je v torkovih hišnih preiskavah pod drobnogled vzel bančnike, ki so za pridobivanje poslov oz. odobritev kreditov domnevno zahtevali nedovoljene nagrade. Po doslej ugotovljenih informacijah znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, vendar pa po informacijah preiskovalcev vse zahtevane denarne nagrade niso bile izplačane.

"Posamezniki bančniki so kot protiuslugo za pridobitev posla zahtevali nedovoljeno denarno nagrado v določeni višini deleža posameznega posla," je v torek dejal direktor NPU Darko Majhenič. Pri tem so od strank zahtevali od 2000 do 170.000 evrov. "V okviru preiskave obravnavamo pet bančnih osumljencev dveh bank - ene s sedežem v Mariboru in druge s sedežem v Kranju, vendar s poslovalnico na območju Maribora," je dodal.

Kriminalisti so v torek obiskali Novo KMB, kjer so z njimi sodelovali in za medije pojasnili, da so tudi sami naznanili sum kaznivega dejanja, eden od preiskovancev pa je njihov nekdanji uslužbenec. Prav tako so bili v Lonu, kjer so poudarili, da se predmet predmet preiskave ne nanaša na Lon, uprava Lona in strokovni sodelavci pa nudijo preiskovalcem vso potrebno podporo in pomoč, da se preiskava uspešno izvede.

Spletni Večer je navajal neuradne informacije, da so preiskovalci pod drobnogled med drugim vzeli mariborsko Snago in domnevno sporno financiranje prenove strehe na osrednji avtobusni postaji, s katero podjetje upravlja od leta 2012. V Snagi so pojasnili, da preiskava ni povezana z opravljanjem njihove primarne dejavnosti, po neuradnih informacijah časnika pa so med osumljenimi mariborski notar in štirje bančniki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar