FinD - Novice - Na seji vlade zakon o interventnem odvozu odpadne embalaže
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.11.2018

Na seji vlade zakon o interventnem odvozu odpadne embalaže

Ljubljana, 29. novembra (STA) - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami. Z njim želi ministrstvo za okolje in prostor z Juretom Lebnom na čelu rešiti problematiko nakopičene odpadne embalaže in sveč.

Predlog zakona določa, da tako pri odpadni embalaži kot pri odpadnih nagrobnih svečah prevzem in obdelavo zagotovi država. Za izbiro osebe, ki bo v imenu države poskrbela za odpadke oziroma sveče, bo zadolženo ministrstvo za okolje.

Izbira osebe bo potekala v skladu z zahtevami zakona, ki ureja javna naročila. Prav tako bo moral izbrani izvajalec odpadno embalažo odpeljati in obdelati za največ 120 evrov na tono odpadkov, sveče pa za največ 200 evrov na tono.

Država bo sicer imela v skladu z zakonom pravico in dolžnost od družb za ravnanje z odpadki oz. nosilcev skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi svečami zahtevati vračilo stroškov interventnega odvoza.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za zakon predvideli obravnavo po nujnem postopku, državni zbor naj bi ga obravnaval na decembrski seji.

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi sprememba zakona o povračilu škode izbrisanim. Ustavno sodišče je namreč spomladi letos razveljavilo 12. člen omenjenega zakona, ki je omejeval višino denarne odškodnine za izbrisane. Po predlogu, ki so ga pripravili na notranjem ministrstvu, bi neustavnost rešili tako, da bi odpravili omejitev denarne odškodnine, bi pa omejili obresti, in sicer na višino glavnice.

Vlada se je sicer v začetku meseca seznanila s stališčem strokovne medresorske skupine, ki je zanjo pripravila štiri predloge možnih rešitev. Eden od predlogov je bil, da vlada ne bi storila ničesar, kar bi pomenilo, da višina ne bi bila omejena za vse izbrisane, ali pa da določi merila, kdaj se odškodnina omeji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar