FinD - Novice - Na Poljskem aretirali bivšega šefa finančnega regulatorja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.11.2018

Na Poljskem aretirali bivšega šefa finančnega regulatorja

Varšava, 27. novembra (STA) - Na Poljskem se danes zaradi suma korupcije aretirali bivšega šefa državnega finančnega regulatorja Mareka Chrzanowskega. 38-letni Chrzanowski je s položaja direktorja Komisije za finančni nadzor (KNF) odstopil 13. novembra, ko so v javnost prišle obtožbe na njegov račun.

Poljski milijarder Leszek Czarnecki je Chrzanowskega obtožil, da je zahteval podkupnino v zameno za ugodno obravnavo Czarneckijeve banke Getin Noble Bank.

Czarnecki je posnel sestanek, ki ga je imel marca s Chrzanowskim na sedežu KNF, posnetke pa je objavil pred dvema tednoma, ko je o aferi poročal časnik Gazeta Wyborcza.

Czarneckijevi odvetniki so dokazno gradivo posredovali tožilstvu. Ob tem so navedli, da je Chrzanowski predlagal bankirju, naj najame odvetnika, ki bo rešil težave njegove banke, nato pa mu je pokazal listek, na katerem je pisalo "en odstotek". Sporočilo naj bi pomenilo en odstotek vrednosti banke, kar znaša 9,3 milijona evrov. Chrzanowski zanika vse obtožbe.

Afera je zamajala poljski trg vrednostnih papirjev, centralna banka pa je bila primorana objaviti zagotovilo, da je poljski finančni sektor stabilen. Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozval tožilstvo, naj preišče zadevo.

Morawiecki, ki tudi sam prihaja iz bančnega sektorja, je minuli petek za novega šefa KNF imenoval bivšega bančnika Jaceka Jastrzebskega.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar