FinD - Novice - Zakon o nepremičninskem posredovanju po vetu brez zadostne podpore DZ
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.11.2018

Zakon o nepremičninskem posredovanju po vetu brez zadostne podpore DZ

Ljubljana, 27. novembra (STA) - Predlog novega zakona o nepremičninskem posredovanju je v današnjem ponovnem odločanju DZ, potem ko je državni svet marca nanj izglasoval odložilni veto, dobil 42 glasov za in 10 proti. Ker je bila za sprejem potrebna absolutna večina poslancev, zakon ni sprejet.

Državni svet je veto na zakon sprejel na predlog skupine državnih svetnikov s prvopodpisanim Mitjo Gorenščkom, sicer izvršnim direktorjem pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Za novi zakon se je zavzemalo združenje družb za nepremičninsko posredovanje pri GZS, ki pa je po sprejemu dopolnil na matičnem odboru DZ predlogu nasprotoval.

Zakonu so očitali, da bi prinesel nepotrebno regulacijo, ko bi postavil zgornjo mejo provizije za posredovanje pri kupoprodajnih poslih s fizičnimi osebami pri štirih odstotkih (kar sicer določa že veljavni zakon), ko bi omejil provizijo pri najemnih poslih na višino enomesečne najemnine ter ko bi uvedel zgornjo mejo možnih zaračunanih stroškov, če ne pride do posla, na 150 evrov. S tem, so prepričani, bi se poseglo v svobodno gospodarsko ponudbo. Nasprotovali so tudi temu, da je zakon odpravil obvezno dodatno usposabljanje za nepremičninske posrednike.

Zakon, o katerem DZ v prejšnjem sklicu ni ponovno odločal, zadostne podpore ni dobil že na matičnem odboru, razmerje se je odrazilo tudi v današnjem glasovanju v DZ.

Podporo so napovedale koalicijske poslanske skupine LMŠ, SD, DeSUS in SMC, in sicer ker da bi novi zakon bolj kot veljavni ščitil potrošnike ter zagotovil večjo pravno varnost vseh udeležencev na nepremičninskem trgu.

Zakonu pa so nasprotovali v NSi in SNS ter v Levici - prvi dve poslanski skupini sta se strinjali z mnenjem predstavnikov nepremičninskih posrednikov in menili, da se je želelo te družbe preveč omejiti, medtem ko se je Levica zavzela za še večje omejitve za nepremičninske posrednike in večjo zaščito kupcev in najemnikov nepremičnin.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar